Ortadoğu
Suriye muhalefeti başbakan seçecek
Geçici hükümeti kuracak yeni lideri belirlemeye çalışan muhalifler İstanbul'da toplandı. Bu görev için üç kişinin adı öne çıkıyor.
Haberin Öne Çıkanları
İki gün sürecek
Kabine kurulacak
Şam'da çatışmalar

suriye muhalefetinin çatı örgütü olan suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) üyeleri geçici başbakan seçmek için istanbul'da bir araya geldi.
smdk genel kurulu üyesi 63 kişi, pazartesi başlayan ve iki gün sürecek toplantılarda 10 aday arasından geçici hükümetin başkanını belirleyecek. eski tarım bakanı esad aşık mustafa ile smdk'nın ekonomik danışmanı usama kadi ve teknik kadrosundan gassan hito geçici başbakanlık için öne çıkan isimler.
seçilecek yeni başbakanın faaliyetlerini suriye içinde sürdürecek bir kabine oluşturması bekleniyor.
istanbul'daki toplantıyı izleyen al jazeera ekibinden ömer bulut, geçici hükümetin, batılı ülkelerin diretmesi üzerine kurulacağını aktardı. bulut, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin el kaide ile bağlantılı nusra cephesi’ne bırakılmamasının hedeflendiğini, abd'nin nusra cephesi'nin muhalif bölgelerde etkili olmasını istemediğini vurguladı.
suriyeli muhalifler, esad rejiminden ‘kurtarılan’ bölgelerde 10 milyon suriyelinin yaşadığını ve buralarda gıda, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor.
başbakanlık için önce eski suriye başbakanı riyad hicab düşünülmüş ancak deneyimli siyasetçi grup içindeki islamcılar ve liberaller ile anlaşamadığı için adaylıktan çekilmişti.
şam'da şiddetli çatışmalar
muhalifler, siyasi girişimlerinin yanısıra suriye ordusuna karşı mücadelelerini de sürdürüyor. başkent şam’da, rejim güçleri ile muhalif birlikler arasındaki şiddetli çatışmalar arttı. muhalif grup yerel koordinasyon komiteleri, pazar günkü çatışmalarda 100’den fazla kişinin öldüğünü açıkladı.
londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi de çatışmaların cobar, kabun bölgelerinin yanısıra yarmuk kampı’nda çıktığını duyurdu.
suriye devlet başkanı beşar esad’a bağlı birlikler hacer esved semtini yoğun şekilde bombaladı.
muhaliflerin oluşturduğu özgür suriye ordusu (öso) ise şam’daki henanu kışlasını bombaladığını açıkladı.
aktivistlere göre muhalif birlikler, ülkenin kuzeyindeki halep’te yer alan silah depolarını üç günlük çatışmaların ardından ele geçirmişti.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü.
bm'nin tahminlerine göre iki yılda çatışmalar nedeniyle en az 70 bin kişi öldü. muhalifler, esad'ın görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar