Amerika
Kolombiya'da ateşkes yok
FARC ile masaya oturma kararı alan Devlet Başkanı Santos, örgütün, müzakereler sırasında çatışmalara son verme teklifini reddetti.
Haberin Öne Çıkanları
8 Ekim'de başlıyor
Üç kişi seçildi
Küba'da sürecek

kolombiya devlet başkanı juan manuel santos, sol örgüt kolombiya devrimci silahlı güçleri’nin (farc), barış görüşmeleri sırasında ateşkes ilan etme teklifini kabul etmedi.
daha önce farc ile görüşmeler için masaya oturacaklarını duyuran santos, örgüt liderlerinin perşembe günü küba’nın başkenti havana’da yaptığı ateşkes çağrısını bir dille reddetti.
santos, kesin sonucu elde edene kadar karşı tarafa hiçbir şey vermeyeceklerini söyledi.
tarafların gerçekten istemesi halinde barışın sağlanabileceğini belirten santos, barışın fedakarlık ve risk gerektirdiğini ancak sonuçta karşılığının büyük olduğunu ifade etti.
farc ve kolombiya hükümeti arasındaki görüşmeler 8 ekim’de norveç’in başkenti oslo’da başlayacak ve küba’da devam edecek. örgüt müzakerelere katılacak üç kişiden oluşan heyeti belirledi.
'her zamankinden güçlüyüz'
bu arada örgütün yayımladığı yeni bir videoda, farc’ın zayıfladığı için barışa yanaştığı iddialarına yanıt veren örgüt lideri timoleon jimenez, “her zamankinden daha güçlü ve bir araya gelmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.
örgüt yetkilileri, pazartesi günü bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, kolombiya hükümetiyle kinden ve nefretten uzak, akılcı bir tavırla barış konusunu görüşmek istediklerini belirtmişti.
santos, 27 ağustos günü örgütle barış masasına oturmak istediklerini duyurmuş ancak konuyla ilgili yer ve zaman bildirmemişti.
1964'te manuel marulanda tarafından kolombiya komünist partisi'nin askeri kanadı olarak kurulan farc'ın gerilla sayısı net olarak bilinmiyor. kolombiya'nın açıkladığı rakamlara göre bu sayı 2010 yılında dokuz bin civarında.
örgüt komutanlarından raul reyes ise 2007 yılında yaptığı açıklamada, farc’ın 18 bin gerillası olduğunu öne sürmüştü.
kaynak: ajanslar
Yorumlar