Yunanistan Ekonomik Krizi

Kriz görüşmeleri sonuçsuz

Yunanistan'da, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyos'un önderliğindeki liderler zirvesinden anlaşma çıkmadı. Ülkede yeni seçim ihtimali arttı.

Konular: Avrupa, Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

Uzlaştırma çabası

SYRIZA'dan net tavır

Tspiras: Kemer sıkmaya destek yok

Venizelos (solda) ve Samaras'ın (ortada) partilerinin birlikte hükümet kurabilmesi için iki sandalye daha gerekiyor.
Venizelos (solda) ve Samaras'ın (ortada) partilerinin birlikte hükümet kurabilmesi için iki sandalye daha gerekiyor. [AFP]

Hileli göstergeler

1 şubat 1999 tarihinde kurulan euro bölgesi’nin bugün 17 üyesi bulunuyor. ancak, yıllık bütçe açığı, kamu borcu, enflasyon seviyesi, kur devalüasyonu ve uzun dönemli faiz oranları gibi makroekonomik kriterlerin sağlanmasıyla üye olunan bölgeye, yunanistan ancak 1 ocak 2001 tarihinde girmişti. daha sonra, atina’nın üyelik için ekonomik göstergeleri olduğundan farklı gösterdiği anlaşılmıştı.

ekonomik krizle boğuşan yunanistan’da, hükümet kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine, cumhurbaşkanı karolos papulyas siyasi parti liderleriyle görüşmelere başladı. ancak papulyas'ın, 6 mayıs'taki seçimlerde ilk üç sırayı elde eden partilerin liderleriyle görüşmesinde anlaşmaya varılamadı. 

seçimlerde ikinci sırayı elde eden radikal sol syriza partisi'nin lideri alexis tsipras, kemer sıkma önlemlerinden yana olan bir hükümete katılmayacaklarını, böylesi bir hükümete dışarıdan destek de vermeyeceklerini söyledi. tsipras'ın sözleri, yunanistan'da yeni bir seçim yapılması ihtimalini arttırdı.

tspiras, papulyas'ın konutunda, yeni demokrasi partisi (nd) ve panhelenik sosyalist haraket (pasok) liderlerinin de katıldığı yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, üçlü bir koalisyon hükümeti için anlaşmaya varıldığını iddia etti. 

demokratik sol parti ise tsipras'ın iddiasını yalanladı. partiden yapılan açıklamada, tsipras'ın ‘iftirada bulunduğu’ belirtildi.

papulyas gün içinde; yeni parlamentoda yer alan bağımsız yunanlılar partisi lideri panos kammenos, yunanistan komünist partisi (kke) lideri aleka papariga, aşırı sağcı altın şafak partisi lideri nikos mihaloliakos ve demokratik sol parti (dimar) lideri fotis kouvelis ile de ayrı ayrı görüşecek.

tüm görüşmelerin ardından herhangi bir uzlaşma sağlanamaması halinde, papulyas'ın haziran ayı ortasında yeni genel seçimlerin yapılması için çağrıda bulunması bekleniyor.

venizelos: syriza reddetti
 
öte yandan papulyas'la birlikte yapılan görüşmenin ardından parti merkezinde açıklama yapan pasok lideri evangelos venizelos, tasarruf politikalarına karşı olan syriza'nın, kurulması planlanan geniş tabanlı hükümete katılmayı reddettiğini bildirdi. venizelos; nd, pasok ve demokratik sol partilerinin ülkeyi 2014'teki avrupa parlamentosu seçimlerine kadar yönetecek geniş tabanlı bir hükümet kurulması konusunda görüşbirliğine vardığını ancak buna syriza'nın da dahil olmasını istediklerini anımsattı.
 
venizelos, tsipras'ın kendilerine "168 milletvekiline sahipsiniz syriza muhalefette kalabilir" dediğini fakat kendilerinin hükümete syriza'nın katılmasının bir ulusal sorumluluk olduğunu hatırlattıklarını aktardı.
 
tarihinin en büyük mali krizini yaşayan ülkede, son seçimlerde tasarruf tedbirleri karşıtı partiler büyük yükseliş göstermiş, tedbirlere destek veren iki merkez parti olan panhelenik sosyalist hareket (pasok)  ve merkez sağ yeni demokrasi partisi (nd) ise büyük oy kaybına uğramıştı.

radikal sol koalisyon (syriza) ise oyların yüzde 16,7’sini alarak, nd’nin ardından ikinci parti pozisyonuna yükselerek, pasok'u üçüncü sıraya itmişti.

ilk üç parti sırayla, son bir hafta içinde koalisyon hükümeti kurma görevini üstlense de, çabalar herhangi bir sonuç vermemişti.

son olarak pasok lideri evangelos venizelos, syriza'nin lider alexis tsipras ve nd lideri antonis samaras ile görüşerek destek aramıştı. diğer iki partinin lideri gibi koalisyon çalışmalarından eli boş dönen venizelos, hükümet kurma görevini cumhurbaşkanı’na iade etmişti.

Paketler dizisi

ekim 2011’de prensipte üzerinde anlaşılan 130 milyar euroluk son paketten önce, mayıs 2010’da da atina’ya yönelik 110 milyar euroluk bir paket kabul edilmiş ve uygulamaya konulmuştu. son iki yıldır taahhüt ettiği hiçbir hedefi tutturamayan atina’nın ikinci kurtarma paketindeki başarısı, izlenecek ekonomik programı hazırlayan ab komisyonu, ecb ve imf yetkilileri tarafından bile sorgulanıyor.

merkez partilere iki sandalye lazım

nd ve pasok, yunanistan’ın euro bölgesi’nde kalması gerektiğini savunarak kemer sıkma politikalarını önlemleri destekliyor. toplam sandalye sayısı, 300 üyeli parlamentoda 149 olan bu iki partinin koalisyon hükümeti kurabilmek için iki milletvekiline daha ihtiyacı bulunuyor.

yunanistan’ın ab ve imf’den alacağı kurtarma paketleri, bütçe kısıntısı gerektiren katı önlemler içeren ön şartları da beraberinde getirmişti. bunların arasında kamu sektöründe büyük istihdam tenzilatları, emekli ve çalışan maaşlarında önemli kesintiler ile vergilerde artış gibi ekonomik tasarruf tedbirleri yer alıyor.

ülke, seçimlere gitmeden önce eski avrupa merkez bankası başkan yardımcısı lucas papademos liderliğinde nd ve pasok arasında kurulan bir birlik hükümeti tarafından yönetiliyordu.

söz konusu hükümet, görev süresi boyunca birçok kemer sıkma önlemini parlamentoda kabul ederek, uygulamaya koymuştu. ülkede bu süreçte, yoğun protesto gösterileri düzenlenmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;