Türkiye

Kuran seçmeli ders oluyor

Türkiye'de zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin oylandığı TBMM oturumunda, AKP'nin 9. maddeye ilişkin değişiklik önergesi onaylandı.

Haberin Öne Çıkanları

Muhalefetten eleştiri

'İmam-hatip'ler de var

Hz. Muhammed de seçmeli ders oluyor

BDP'li Kaplan, Ankara'da KESK'in düzenlediği gösteriye polisin sert müdahale etmesi nedeniyle İçişleri Bakanı Naim'i eleştirdi.
BDP'li Kaplan, Ankara'da KESK'in düzenlediği gösteriye polisin sert müdahalesi nedeniyle İçişleri Bakanı Naim'i eleştirdi. [AA]

Evden eğitim

iktidar partisi ile muhalefet partilerini karşı karşıya getiren söz konusu teklif, sekiz yıllık zorunlu eğitimi 4+4+4'e bölerek 12 yıla çıkarıyor. ilk sekiz yılın ardından evden eğitim alabilmenin de önünü açan düzenleme ile beş yaşını bitiren çocukların okula başlaması öngörülüyor. 

tbmm genel kurulu'nda, zorunlu eğitimi kesintili olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifine yönelik olarak düzenlenen oturumda, teklifin 1. bölümü kabul edildi. söz konusu bölüm, 1 ila 13. maddeleri içeriyor ve ilköğretimin dört yıllık zorunlu ilkokul ile 4 yıllık zorunlu ortaokuldan oluşmasını öngörüyor.  çarşamba günü de tartışmalı geçen oturum sonunda, teklifin sekiz maddesi onaylanmıştı.

kanun teklifinin 9. maddesinin görüşmelerinde ayrıca, ak parti grup başkanvekillerinin imzasıyla verilen değişiklik önergesi ile türkiye’de, kuran-ı kerim ve hz. muhammed’in hayatı, ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulacak, imam-hatip ortaokulları yeniden açılacak.

kabul edilen önerge sonucu ilköğretim kurumları tanımlanırken, ‘imam-hatip ortaokulları’ da bu tanımda yer aldı. önergeye göre, ilköğretim kurumları;  dört yıllık zorunlu ilkokullar, dört yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşacak.

ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarında; lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulacak. ortaokul ve liselerde, kuran-ı kerim ve hz. muhammed’in hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacak. bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri, milli eğitim bakanlığı tarafından belirlenecek. ilköğretim ve eğitim kanunu'nda yapılan bütün değişiklikler, milli eğitim kanunu'nda da yapılıyor.

diğer partilerin önergelerine ret

chp'nin aynı maddenin tekliften çıkarılması için verdiği önerge, bdp'nin türkçe dışında ana dillerde de eğitim yapılmasını talep eden önergesi  ve mhp'nin yine kuran-ı kerim ve hz. muhammed'in hayatının seçmeli ders olması istemiyle sunduğu önerge tbmm genel kurulu'nda reddedildi. 

partisinin, maddenin tekliften çıkarılmasını talep eden önergesiyle ilgili olarak tbmm'ye hitap eden chp grup başkanvekili akif hamzaçebi, şunları söyledi:

“dinimizin kutsal kitabı olan kuran-ı kerim, bugün ibret verici şekilde oy uğruna siyasete alet edilmektedir. öyle anlaşılıyor ki akp ve takipçileri, bundan sonra kutsal kitapların etrafında kutuplaşma yaratmak istemektedir. devlet vatandaşlarını dinleri itibarıyla ayrıma tabi tutmaz. yönetimler tüm vatandaşları eşit şekilde kucaklar, tüm inanç ve dinlere karşı eşit mesafede durur… akp; vatandaşlarını inançlarına ve kutsal kitaplarına göre ayrıma tabi tutacağını ilan etmektedir.” 

bdp istanbul milletvekili sırı süreyya önder, partisinin türkçe dışında ana dillerde de eğitim yapılmasını talep eden önergesi üzerinde yaptığı konuşmaya, latince bir şiir okuyarak başladı.

önder, ''bu ülkede yüz binlerce kürt, arap çocuğu ilkokula ilk gittikleri gün, sizin bundan anladığınız kadarını anlıyorlar'' dedi ve anadil meselesine karşı çıkmanın ‘allah'ın verdiğini gasp etmek’ olduğunu söyledi. 

kesk'e sert müdahaleye tepki

chp istanbul milletvekili binnaz toprak ise, teklifle ilgili ciddi endişelerinin, özellikle yoksul aile çocuklarına ilişkin tereddütlerinin olduğunu söyledi.

bdp mersin milletvekili ertuğrul kürkçü ise, kamu emekçileri sendikaları konfederasyonu’nun (kesk) kızılay meydanı’ndaki eylemine işaret ederek, “dayaktan geçirdiğiniz öğretmenler, sizin çocuklarınızın öğretmeni olabilir. hanginiz, veli toplantısına gittiğinizde, öğretmenlerin yüzüne bakacaksınız? yazıklar olsun size” dedi.

bdp grup başkanvekili hasip kaplan da, bahar geldiğinde parfüm kokan kızılay meydanı'nın, şimdi gaz koktuğunu söyledi. kaplan, ''gazdan sorumlu bakan şu an burada. hz. ali 'bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' demişti, 'bana bir harf öğreteni gazlarım, tazyikli su sıkarım, coplarım, seyahat özgürlüğünü kısıtlarım' imza: (içişleri bakanı) hz. idris naim şahin'' diye konuştu.

çarşamba günü düzenlenen ve bazı chp'li ve bdp'li milletvekillerinin de destek verdiği eyleme polis, cop biber gazı ve tazyikli su kullanarak müdahale etmiş, olayların büyümesi üzerine bölge esnafı kepenk kapatmıştı.

kürkçü konuşmasında ayrıca, “mevcut eğitim yasası matah değildi, bugün bundan da katmerlisini dayıyorsunuz” dedi ve teklifin kanunlaşmasından sonra eğitimin, siyasi tartışmanın konusu olacağını ileri sürdü.

oturumun ilerleyen saatlerinde milli eğitim bakanı beşir atalay'ın söz alması üzerine chp grup başkanvekilleri muharrem ince ve akif hamzaçebi dışındaki chp milletvekilleri salonu terk etti. 

çarşamba günkü oturumda chp isparta milletvekili ali haydar öner, kanun teklifinin 'yok hükmünde' olduğunu öne sürerek, teklif metnini yırtmıştı.

'kimse mecbur değil'

başbakan erdoğan, ak parti grup başkanvekillerinin imzasıyla verilen değişiklik önergesi ile türkiye’de, kuran-ı kerim ve hz. muhammed’in hayatı, ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulacağı kararının alınmasıyla ilgili olarak “kimse buna mecbur edilmiyor. isteyen girecek bu derse. isteyen girmeyecek. kimse mecbur değil. niye bundan rahatsız oluyorlar?'' dedi.

erdoğan,  muhalefetin protesto gösterileriyle ilgili olarak “siz de grup olarak demokratik bir ortamda teklifinizi getirebilirsiniz. ama niçin demokrasinin gereği olarak parlamento içerisinde bu yola başvurmuyorsun da hala sokaklarda bu işi arıyorsun?" diye konuştu.

öte yandan kesk’in eylemine polisin sert müdahalesini de değerlendiren erdoğan, eylemin izin alınmadan, haber bile verilmeden yapıldığını belirterek  polisin bu durumda güvenliği sağlamakla görevli olduğunu söyledi.

'polis dayak yiyen konumda'

“polisimiz burada çevrenin güvenliğini alma ihtiyacını hissettiği için böyle bir adımı atmış olabilir. yurt dışında olduğum için işin detayını tam bilmiyorum” diyen erdoğan, bugüne kadar hep polisin dayak yiyen konuma düştüğünü söyledi.

çarşamba günü düzenlenen ve bazı chp'li ve bdp'li milletvekillerinin de destek verdiği kesk eylemine polis, cop biber gazı ve tazyikli su kullanarak müdahale etmiş, olayların büyümesi üzerine bölge esnafı kepenk kapatmıştı.

'kızların eğitimi zorlaşabilir'

tbmm'de görüşmeleri süren 4+4+4 düzenlemesinin yasalaşması halinde, zorunlu eğitim kesintili olarak 12 yıla çıkacak. ilk dört yıl ilkokul, ikinci dört yıl ortaokul, sonraki dört yıl ise lise şeklinde kademelendirilecek. ilköğretime başlama yaşının tabanı 60 ay, tavanı 72 ay olarak belirlenecek. 

eğitim sistemindeki bu değişiklik hem siyasette hem de sivil toplumda tartışmalara neden oluyor.

zira yeni sistem ‘türkiye'de 1997 yılında refah partisi lideri necmettin erbakan başbakanlığında kurulan hükümeti düşüren '28 şubat' döneminde kapatılan imam hatip okullarının orta okul kısımlarının yeniden açılmasına imkan vereceği ve kız çocuklarının eğitimini zorlaştıracağı endişesiyle eleştiriliyor.

teklif yasalaşırsa 4+4+4 sistemine 2012 eylül ayında başlanacak. bakanlar kurulu, söz konusu uygulamayı gerekli görürse bir yıl erteleyebilecek.

teklifin ilk halinde ilk dört yılın ardından okula gitmeden eğitimin tamamlanmasına imkan veren düzenleme, itirazların ardından sadece engelli öğrencilerin yararlanacağı şekilde değiştirilmişti.

eleştirilen maddeler

eğitim sisteminde önemli değişiklikler öngören teklif, okula başlama yaşında yenilik planlanıyor. buna göre, okul öncesi eğitimin zorunlu olmaktan çıkaracak düzenlemeye göre, ilköğretime başlama yaşı altıya iniyor. çocuğun beş yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayacak eğitim süreci, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılda bitecek.

ikinci dört yılda öğrencilerin yetenek, gelişim ve tecrübelerine göre seçmeli dersler sunulacak. teklifin bu maddesi de büyük tartışmalara neden oldu. mesleki yönlendirmenin erken yaşlara çekilmesi, temel eğitim ve becerilerin yetersiz kalması ve bilinçsiz meslek seçimleri gibi risklere yol açacağı savunuluyor.

ayrıca çıraklık yaşının 15’ten 11’e indirilmesini öngören teklifin bu yönüyle ab ülkeleri politikalarıyla ters düştüğü iddia ediliyor.

üniversite sınavındaki mevcut düzenleme de değişiyor. puanların hesaplanmasında ağırlıklı orta öğretim başarı puanı yerine, adayların orta öğretim başarı puanı esas alınacak. bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.

meslek liselerini bitiren öğrenciler, kendi alanlarında seçim yaptıklarında ortaöğretim başarı puanlarına yüzde 4 ek puan verilecek.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;