Ortadoğu

Kuveyt’te seçimleri boykot gösterisi

Meclis binası karşısında yer alan İrade Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, oy sistemini değiştiren yasayı dördüncü kez protesto etti.

Haberin Öne Çıkanları

Eylemler sürüyor

Twitter yorumuna hapis

Seçime boykot çağrısı

Gösterilere hedef olan Kuveyt rejimi, son günlerde denetimlerini sosyal medyada sıklaştırdı. [AFP]

kuveyt'te seçmenlerin oy verdiği aday sayısını dörtten bire indiren düzenlemeye tepkiler dinmiyor. pazar akşamı meclis binası karşısındaki iran meydanı, yine protesto gösterilerine sahne oldu.

protestoyu organize edenlerin 'boykot et' adını verdiği gösteri, kuveyt emiri sabah ahmed sabah’ın isteğiyle 1 aralıkta yapılacak seçimlerin boykot edilmesi çağrısına destek verdi.

twitter yorumuna hapis

gösteri, twitter'a emir sabah'ı aşağılayan yorumlar yazdıkları önü sürülen dört kişinin hakim karşısına çıkıp 10 günlük hapis cezası almasıyla eş zamanlı gerçekleşti. kuveyt’teki insan hakları haber merkezi, dört kişinin pazar günü cezaevine gönderildiğini bildirdi.

twitter üzerinden emir sabah'ı aşağıladıkları gerekçesiyle yedi kişi daha soruşturuluyor. aralarında bir kadının da bulunduğu dört eylemci ise, kefaletle serbest bırakıldı.

rejim, internetteki sosyal paylaşım ağlarını kullananları hedef alan bir kampanya başlattı. buna karşın, muhalefet ve özellikle de ülkeyi polis devletine dönüşmekle suçlayan eski milletvekili ahmed matar, internet üzerinde sert eleştirilerde bulundular.

ülkede geçtiğimiz hafta iktidardaki sabah ailesinin iki üyesi iki gün gözaltında tutulmuştu. gerekçe ise, twitter'dan emir sabah'ı eleştiren mesajlar atmalarıydı.

muhalifler tepkili

kuveyt'te rejimin değiştirdiği seçim sisteminin, özellikle bağımsız adaylardan oluşan meclisteki muhalefeti zayıflatacağı savunuluyor. muhalifler, ayrıca yeni dönemde hükümete seçim bölgelerinin sınırlarını kendi lehine olabilecek şekilde değiştirme imkanı tanıdığını öne sürüyor. 

muhalifler iktidarın seçim yasasında değişikliğe gitmesinin en büyük nedeni olarak, geçen şubat ayındaki seçimlerde muhalefetin çoğunluğu elde etmiş olmasını gösteriyor. ancak bu seçimlerden beş ay sonra anayasa mahkemesi sonuçları iptal etmiş, haziran ayında meclisi de feshederek, üyelerinin çoğunu hükümetin destekçilerinin oluşturduğu 2009'da seçilen meclisi yeniden göreve getirmişti.

kuveyt, 2006’dan beri muhalefet ve iktidar arasında süren anlaşmazlıklar sebebiyle, peş peşe sıra siyasi krizler yaşıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;