Dünya
Kuzey Kore roketi fırlattı
Pyonyang yönetimi, uyarılara rağmen uzaya gönderdikleri uydunun, yörüngeye başarıyla yerleştirildiğini açıklarken, Japonya ve Güney Kore, BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi.
Haberin Öne Çıkanları
Başarıyla fırlattı
'Hava durumu uydusu'
Tehdit olarak görülüyor

nükleer savaş başlığı üretebilecek teknolojiyi geliştirmesinden endişe edilen kuzey kore, bölge ülkelerinin ve batının tüm tepkilerine rağmen 12 aralık çarşamba günü yerel saatle 10.00 sularında (tsi:03.00) uzaya uzun menzilli bir roket fırlatı.
kore merkez haber ajansı (kcna) pyonyang’ın sohae uzay merkezi’nden fırlatılan roketin taşıdığı haberleşme ve gözlem uydusunun uydunun yörüngeye başarıyla yerleştirildiğini kaydetti. kcna, uydunun kuzey kore tarafından daha önce gelişitirilen kwangmyongsong-3 uydusunun ikinci sürümü olduğunu bildirdi.
yakından izlediler
kuzey kore’nin fırlattığı uydu, pyonyang’ın havacılık ve uzay çalışmalarını bölgesine ve dünyaya tehdit olarak algılayan ülkeler tarafından da yakından izlendi. bu ülkeler arasında abd, güney kore ve japonya var.
kuzey amerika havacılık ve uzay dairesi (norad) yetkilileri de bir ‘obje’nin fırlatıldığını ve bunun yörüngeye girdiğini açıkladı.
batılı bir diplomat, japonya ve abd’nin talebiyle bm güvenlik konseyi’nin çarşamba günü toplanarak kuzey kore’nin uydu fırlatma işlemini ve arkasından gelebilecek yaptırımları görüşeceğini bildirdi.
güney kore'de ise halk sokaklara çıkara kuzey'in lideri kim jong-un'u ve pyonyang'ın füzesini protesto etti.
güney kore’nin başkenti seul’da bulunan al jazeera muhabiri harry fawcett, başarılı fırlatma işleminin kuzey kore’nin bu yöndeki teknolojisi için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. zira, pyonyang son olarak nisan ayında uzaya uzun menzilli bir füze fırlatmıştı, ancak fırlatma işleminden dakikalar sonra füze parçalanarak düşmüştü.
bm yasaklamıştı
kuzey kore, fırlatma işleminin yalnızca yörüngeye bir hava durumu uydusu yerleştirmek için olduğunu söylüyor. pyonyang’ın uzaya füze fırlatması, 2006 ve 2009 yıllarında yaptığı nükleer denemeler sonrasında bm güvenlik konseyi yaptırımlarıyla yasaklanmıştı.
1994 yılından beri ülkeyi yöneten kim jong-il’in ölümü, nükleer silaha sahip ülkedeki istikrarın geleceğinin sorgulanmasına neden olmuştu.
ülkenin yeni lideri kim jong-un, babasının ölümünün ardından sürdürdüğü uzun menzilli füze denemeleri, abd tarafından ‘düşmanca’ olarak değerlendirilmişti. abd, kuzey kore'nin nisan ayındaki füze denemesinin üçüncü bir nükleer testin habercisi olabileceğini öne sürmüştü.
güney ve kuzey kore, kore savaşı’nın sonunda 1953 yılında sadece ateşkes anlaşması yapıp barış anlaşması imzalamadıkları için, hukuki olarak halen savaş halinde bulunuyorlar.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar