Bilim-Teknoloji

Kuzey Kore siber saldırı suçlamasını reddetti

Sony Pictures'a düzenlenen siber saldırının baş şüphelisi olarak gösterilen Kuzey Kore, suçlamaları reddetti. Güvenlik uzmanları ise delillerin Pyongyang'a işaret ettiğini öne sürdü.

Konular: Bilim-Teknoloji
The Interview filminde James Franco ve Seth Rogen rol alıyor.

sony pictures'ın çalışanlarına ait 11000 gb veri ve gösterime henüz girmemiş filmlerin dvd kopyalarının internete sızdırıldığı saldırının arkasında olduğuna inanılan k. kore, suçlamayı reddetti.

voice of america'ya açıklama yapan kuzey koreli bir diplomat, 'saldırıyla bir bağlantıları bulunmadığını' belirtti. diplomat yaptığı açıklamada, "k. kore'yi siber saldırıyla ilişkili kılmak, batı tarafından hedef gösterilmek için öne sürülen mazeretlerden biri... k. kore siber saldırı ve korsanlığı reddeden uluslararası normları kabul edeceğini açıklamıştır" ifadesini kullandı.

saldırının kaynağı hakkında kesin bir açıklamada bulunmayan fbi ise soruşturmanın sürdüğünü belirtti. k. kore'nin, kim jong un'a suikast planlayan iki ajanın konu edildiği komedi filmi 'the interview' filmine misilleme olarak sony saldırısını düzenlediği düşünülüyor. en büyük saldırılardan birine uğrayan sony pictures, çöken bilgisayar sistemi nedeniyle neredeyse bir hafta çalışamaz hale geldi.

birçok ünlünün sosyal güvenlik numarası çalındı

sony pictures'ın karşılaştığı en büyük siber saldırı, firma çalışanlarının yanı sıra aralarında sylvester stallone'nin de yer aldığı birçok ünlüyü de etkiledi. sony pictures ile geçmişte çalışmış olan ve halen çalışan birçok aktörün sosyal güvenlik numarası da ele geçirildi. çalındığı tespit edilen 33 bin doküman üzerinde yapılan inceleme, hacker'ların binlerce bilgisayara ait şifreyi, kredi kartı bilgilerini ve sosyal medya hesabı bilgilerini ele geçirdiğini ortaya koydu.

wall street journal'ın verdiği bilgiye göre, sylvester stallone, rebel wilson ve judd apatow gibi hollywood ünlülerinin maaş bilgisi, ev adresleri ve diğer bilgileri sözleşmeleri de hacker'ların eline geçti. kimlik hırsızlığına maruz kalan kişilerin, sony pictures ile son 14 yıl içinde çalışmış kişileri etkilediği düşünülüyor.

sony pictures, fbi ve güvenlik firması fireeye, sony saldırısının 2013 yılında k.kore'den g.kore bankalarına düzenlenen siber saldırıya benzerlik gösterdiğini belirtmişti.

'saldırı k.kore kaynaklı'

k.kore saldırıyı reddetse de, güvenlik firmaları ipuçlarının pongyang'a işaret ettiğini belirtti. uzmanlar, k.kore tarafından güney kore bankalarına düzenlenen siber saldırılarla sony saldırısı arasında benzerlikler olduğunu ifade etmişti.

guardians of peace örgütü tarafından üstlenilen saldırıda kullanılan kötü amaçlı kodun fbi tarafından sunulan kısımlarını inceleyen güvenlik firması alien vault, yazılımım metaverilerinde kore dilinde yazılmış karakterler bulunduğunu belirtti.

kötü amaçlı yazılımın saldırının hemen öncesine rastlayan 22-24 kasım aralığında hazır hale getirildiğini belirten alien vault laboratuvarları direktörü jaime blanco, kore dilindeki karakterlerin yazılımın programları ve kaynaklarını bir araya getiren bilgisayarda belirdiğini söyledi.

blasco, hacker'ların sony veri tabanına girmek için bir kullanıcı adı ve şifre kullandığını, buradan yola çıkarak bu bilgiye daha önce erişmiş olduklarını öne sürdü. sisteme girilmesinin ardından büyük miktarda veri çalındı, bir o kadarı silindi ve e-posta dahil birçok sistem çöktü. fbi'ın yapması beklenen açıklamanın, saldırının kaynağı hakkında son noktayı koyması bekleniyor.

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;