Libya Devrimi
Libya'da geçiş tamamlandı
Abdülcelil başkanlığındaki Ulusal Geçiş Konseyi, yetkisini 7 Temmuz seçimleriyle görev süresi bir buçuk yıl olarak belirlenen parlamentoya bıraktı.
Haberin Öne Çıkanları
Tek meşru temsilci
Başbakan belli değil
Komisyon oluşacak

libya'da 2011 yılında başlayan ayaklanmalar ve çatışmaların ardından 42 yıllık kaddafi döneminin ardından başa geçen ulusal geçiş konseyi (ugk), yetkilerini temmuz ayında seçilen 200 üyeli meclise bıraktı.
başkent trablus’da düzenlenen törende ugk başkanı mustafa abdülcelil, konseyin ülke yönetimindeki anayasal görevlerini libya millet meclisi’ne devrettiğini ve meclisin bundan böyle libyalıların yegane meşru temsilcisi olduğunu söyledi.
temmuz ayında ilk kez demokratik seçimle kurulan meclisin 1.5 yıl boyunca görev yapacak. bu esnada da anayasa komisyonu oluşturulacak ve başbakan belirlenecek.
al jazeera'ye konuyla ilgili açıklama yapan brooking enstitüsü üst düzey yetkilisi tarık yusef, ugk'nin tam anlamıyla şeffaf olmadığını söyledi.yusef, başa gelen 200 milletvekilinin ülke açısından önemli kararlar alacak olmasının bir ilk olma özelliği taşıdığını vurguladı.
temmuz ayındaki seçimlerde, liberaller diğer gruplar fark atmış; 200 koltuğun 80'ine liberal koalisyon sahip olmuştu. meclisteki bir diğer güçlü grup ise, müslüman kardeşler'in mecliste 17 koltuğun sahibi olan adalet ve inşa partisi olmuştu.
bu durum, meclis içindeki bu güç kümelerini, karar çıkması için gerekli olan üçte iki çoğunluğun sağlanması için işbirliğine gitmesini zorunlu kılıyor.
şiddet sürüyor
ancak bütün bu gelişmeler, libya'nın en temel sorunu olan güvenliği çözmeye henüz yetmiyor. kaddafi yanlılarının düzenlediği saldırılar ve gruplar arası çatışmalar sürüyor.
bu sebeple yeni meclisi, hükümeti kurmanın yanı sıra ülkedeki düzeni ve güvenliği sağlamak gibi önemli görevler de bekliyor.
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketinin etkisiyle, 2011 yılının mart ayında nato desteğini alarak libya'nın eski lideri muammer kaddafi'ye karşı silahlı isyan başlatan muhalifler, aşamalı olarak ülkeyi kontrolleri altına almıştı.

7 temmuz'da ise genel seçimler düzenlenmiş ve parlamentonun 200 üyesi belirlenmişti.
kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından, eski yönetime karşı savaşan birçok muhalif grup ellerindeki silahları bırakmayı reddediyor. ülkede halen silahlı kaddafi yanlısı gruplar da bulunuyor.
görgü tanıkları ve sivil toplum örgütleri, milis grupların sivilleri kaçırdığını, işkence ettiğini, cesetleri yollara attığını söylüyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar