Libya

Libya'da petrol limanına saldırı

Yaklaşık iki haftadır çatışmalardan dolayı kapalı bulunan Libya'nın en büyük petrol limanı Es Sider'deki bir yakıt tankı roketle vuruldu. Ülkedeki istikrarsızlık günlük petrol üretimini 230 bin varile düşürdü.

Konular: Libya, Ortadoğu
Libya'da, devrimden bu yana belirli aralıklarla şiddet olayları yaşanıyor. [Fotoğraf: Reuters]

libya'nın doğusundaki yaklaşık iki haftadır kapalı bulunan es sider petrol ihracat limanında bulunan bir petrol tankına roket isabet etti. 

çatışmaların devam ettiği bölgede kapalı bulunan ve çalışanları tahliye edilen petrol limanındaki tankta hasar meydana geldi.

hafter'e bağlı yönetime bağlı olan bir güvenlik yetkilisi tankta sınırlı bir zararın oluştuğunu açıkladı. libya petrol ve gaz bakanlığı adındaki resmi olmayan bir internet sitesi de es sider'e roket saldırısı olduğunu duyurdu.

yerel bir haber ajansı el-rseefa'ya konuşan bir petrol yetkilisi ise libya'daki petrol üretiminin günlük 230 bin varile kadar düştüğünü açıkladı. petrol üretimi yaz aylarında günde 1.4 milyon varil seviyesindeydi.

saldırıyı hangi grubun gerçekleştirdiği henüz bilinmiyor.

14 aralık'ta üretim durmuştu

13 aralık'ta ülkede darbe girişiminde bulunan ve tobruk'taki parlamento tarafından desteklenen general halife hafter'e bağlı güçler, es sider çevresine hava saldırıları düzenlemişti. 

petrol limanının kontrol altına almaya çalışan fecr libya koalisyonu ile hafter'a bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanmıştı.

çatışmalardan dolayı 14 aralık'ta sider'de petrol üretimi durduruldu ve çalışanlar tahliye edildi.

libya ulusal petrol şirketi verilerine göre, limanı işleten petrol şirketi el waha, günde 200 bin varil petrol üretiyor. 

iki ordu, iki parlamento, iki hükümet

2011’de muammer kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı libya'da, 25 haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler oldu ve libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.

kaddafi’nin devrilmesinden sonra libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı.

emekli general halife hafter’in zintan merkezli milis gruplarla mayıs ayında başlattığı darbe girişimi, trablus ve misrata'daki silahlı gruplarla ortak hareket eden trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, milli genel kongre'nin desteklediği libya şafağı (fecr) koalisyonu ile tobruk temsilciler meclisi'nin destek verdiği hafter'e bağlı onur operasyonu koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;