Libya Devrimi
Libya'da temsilci krizi
Kaddafi sonrası yeniden yapılanan ülkede, Bingazi meclisindeki bazı üyelerin yetkilerinin alınması UGK ile yerel güçleri karşı karşıya getirdi
Haberin Öne Çıkanları
'Dağcılar temizlenmesi'
'Kararları etkilemez'
Abdülcelil'e yüklendi

libya’da, bingazi yerel meclisinin şehri temsil eden dokuz üyenin çalışmalarını askıya alma kararı sonrası ulusal geçiş konseyi (ugk) ile yerel parlamento arasında kriz doğurdu. üyelikleri askıya alınan isimler arasında ugk başkan yardımcısı abdulhafız goga, politikalar dosyası sorumlusu fethi el baca ve hukuk komisyonu başkanı selva ed dagili bulunuyor.
ugk başkanı mustafa abdulcelil, basın açıklamalarında kararı reddetti ve bingazi meclisini seçilmemiş olarak niteledi.
ugk’nın trablus üyesi abdurrezzak el aradi de yerel meclisin kendi temsilcilerinin üyeliğini askıya almasının anayasaya aykırı olduğunu belirterek "üyelik ancak ugk kararıyla son bulabilir. yerel meclisin rolü ise kendisini temsil edecek kişiyi aday göstermesiyle biter ve bu üye sadece bir bölgenin değil, bütün libya’nın temsilcisi olur" dedi.
al jazeera net’e konuşan ugk’nın genel sekreteri mustafa el mani ise, askıya alma kararının şu saate kadar kendilerine ulaşmadığını belirterek medya organlarında ve telefon görüşmelerinde bu kararı duyduklarını bildirdi.
'dağcılar temizlenmeli'
bingazi yerel meclisi başkanı cemal balnur da meclisin kararını savunarak, ugk’nın ‘dağcılardan’ temizlenmesi amacıyla şecere meydanı'nda oturma eylemlerinin başlamasından sekiz gün sonra bu adımı attıklarını belirtti.
al jazeera net’e konuşan balbur, üyelerin çalışmasının askıya alınması ve ugk toplantılarına katılımlarının durdurulmasının, ugk’nın kitlelerin taleplerini görmezlikten gelmesine ve 17 şubat devrimi'nin yoğunluğunu takip etmemesine açık bir yanıt olduğunu ilave etti.
balnur ugk’nın işlemez hale geldiğini, içerisinde beşinci tabur ve kaddafi adamlarının varlığına dair yapılan uyarılara sessiz kaldığını belirterek, halkla iletişim kurmadığına işaret etti.
17 şubat koalisyonu yönetiminden kemal huzeyfi de, al jazeera net’e yaptığı açıklamada, bingazi yerel meclisinin 2 mart tarihinde kurulan ugk’dan önce 24 şubat günü oluşturulduğunu vurgulayarak, geçmişte üyeleri aday gösteren yerel meclislerin bu üyelerin değiştirilmesi veya üyeliklerinin askıya alınması ve alternatif adaylar gösterilmesinde de hak sahibi olduklarını ifade etti.
kararları etkilemez
hukukçu ve siyasetçi halid et tercüman ise "üye çalışmalarının askıya alınması, çıkarılacak yasalara hukuki meşruluk kazandırılması açısından üyelerin üçte ikisine ihtiyaç duyan iç yönetmeliğe göre kararların çıkarılmasını etkilemez" dedi.
tercüman, al jazeera net’e ugk’nın şecere meydanı'ndaki kalabalıkların iradesine ve adil taleplerine karşılık verene kadar bingazi temsilcilerinin çalışmalarının askıya alınması sebebiyle tam bir kriz yaşandığına işaret etti.
diğer yandan, ugk’ya karşı oturma eylemi çağrısı yapan en önemli isimlerden madi eş şuveyhidi ise, mustafa abdulcelil başkanlığındaki konseyin saptırdığı devrim sürecini rayına oturtmak için sokaklara çıktıklarını belirtti.
şuveyhidi, bingazi’deki yerel meclis eylemcilerin taleplerine karşılık verip kentin ugk’daki üyelerinin üyeliğini dondurunca, abdulcelil'in dondurma kararını reddettiğini açıkladığını hatırlattı.
şuveyhidi, "abdulecelil’in temsilcilerimizin dondurulmasını reddetme hakkı yoktur. çünkü bizler bu kararın yanındayız ve başkanlığını yaptığı ugk’nın politikalarına karşı eylem yapıyoruz. demokrasinin ve şeffaflığın olmayışı, önceki rejimin isimlerinin ve kalıntılarının geçiş süreci yönetimine alınması sebebiyle devrimin ilkelerinden açık bir sapma var" diye konuştu.
kaynak: al jazeera
Yorumlar