Libya Devrimi
Libya'da kabine listesi geri çekildi
Başbakan Mustafa Ebu Şakur, sunduğu listenin tepki toplamasının ardından yeni hükümet için Milli Kongre'den ek süre istedi.
Haberin Öne Çıkanları
Perşembe sundu
Tepki topladı
Süre istedi

libya milli genel kongresi (mgk) tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan mustafa ebu şakur, kendisine yöneltilen eleştiriler nedeniyle perşembe günü ulusal meclis’e sunduğu kabine listesini geri çekti.
şakur, libya devlet televizyonu'ndan yaptığı açıklamada, kongre'den kendisine kabine listesini tekrar hazırlayabilmesi için 7 ekim pazar gününe dek süre talep ettiğini belirtti. şakur, ''kongre üyelerinden, hükümette görev almasını uygun gördükleri isimleri bana sunmasını bekliyorum. böylece isimleri üzerinde tartışma yaşanan bakanları bana sunulan alternatifler üzerinden değiştirebilirim'' dedi.
kongre sözcü ömer hamdan ise şakur'un güvenoyu alamaması durumunda 7 ekim'e kadar oluşturacağı yeni listeyi kabineye sunabileceğini ve kabinenin bu yeni listeyi 10 ekim'de oylayabileceğini belirtmişti.
ulusal güçler ittifakı'ndan kimse yoktu
libya’da muammer kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana, ülkenin seçimle başa gelen ilk başbakanın sunduğu listesi, farklı görüşlerin temsilcilerine kabinede yer verilmediği için eleştirilmişti.
özellikle mahmud cibril liderliğindeki ulusal güçler ittifakı’ndan hiçbir ismin yer almaması tartışma yaratmıştı.
ulusal güçler ittifakı’nın parlamento bloğu başkanı ibrahim el garyani, önerilen kabinenin liberal bloktan hiçbir adayı kapsamadığını söylemişti.
onlarca libyalı perşembe günü hükümet oluşumunu protesto ederek başkent trablus’taki ulusal meclis binasını basmıştı. libya’nın batısında bulunan zaviye kentinden gelen 100 ile 150 kadar gösterici, meclis toplantısının yapıldığı ana salonuna girmiş, bunun üzerine, ebu şakur’un bakanlıklar için sunduğu adayların görüşüldüğü oturum iptal edilmişti.
eski başbakan mahmud cibril'in liderliğindeki ulusal güçler ittifakı, ulusal meclis'te, partilere ait 80 sandalyenin 39’una sahip. kalan 120 sandalye ise bağımsız adayların elinde.
meclisin yüzde 60'ının onayı gerekiyor
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketinin etkisiyle, 2011 yılının mart ayında nato desteğini alarak libya'nın eski lideri muammer kaddafi'ye karşı silahlı isyan başlatan muhalifler, aşamalı olarak ülkeyi kontrolleri altına almıştı.
ülkede 7 temmuz 2012 tarihinde genel seçimler düzenlenmiş ve parlamentonun 200 üyesi belirlenmişti.
yeni kabineyi oylayacak olan meclisin, hükümete 120 oyla onay vermesi bekleniyor.
ulusal meclis, ebu şakur’a hükümetini sunması için 8 ekim'e kadar süre vermiş, aksi takdirde hükümeti kurma görevinin iptal edileceği ve seçimlere gidileceğini belirtmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar