Ortadoğu

'Lübnan kritik eşikte'

Gerginliğin arttığı ülkede Sünni ve Şii gruplar çatışmaya başladı. Ordu, ülkenin kaderinin tehlikede olduğunu, bu sebeple siyasetçilerin beyanlarında dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Asker sevkedildi

Üç kişi öldü

Ordudan net uyarı

30 yıllık Suriye işgali

lübnan’da 1975 yılında başlayan iç savaş 1990’a dek sürdü. israil, suriye ve filistin kurtuluş örgütü (fkö) iç savaşın ana aktörleri konumundaydı. savaşın başlamasından kısa süre sonra suriye yaklaşık 16 bin askerle lübnan’a girdi. israil ordusu ise 1978 ve 1982 yıllarında lübnan topraklarını işgal etti. israil, 2000 mayıs'ında güneyde silahtan arındırılmış bir bölge bırakarak lübnan’dan çekildi. suriye askerlerinin ülkeden tamamen çekilmesi ise 2005 yılını buldu.

geçtiğimiz hafta yaşanan bombalı saldırının ardından tansiyonun yükseldiği lübnan’da, sünni ve şii gruplar arasında silahlı çatışmalar başladı.

pazar gecesi, söz konusu saldırıda ölen visam hasan’ın cenaze töreninde başlayan gerginlik sonrasında başlayan çatışmalarda en az üç kişi hayatını kaybetti.

ülkede güvenlik güçleri ve kimliği belirsiz silahlı kişiler arasında da çatışmalar yaşanıyor. fransız haber ajansı afp, pazartesi günü çatışmaların ağırlıklı olarak sünnilerin yaşadığı beyrut’ta yaşandığını aktardı.

güvenlik güçleri, başkentin güneyindeki sünni mahallesi tarık cideh’te silahlı kişilerin saldırısına ateş açarak karşılık verdi.

asker sevkedildi

beyrut’taki al jazeera muhabiri nisreen shamaylah, olayların ardından bölgeye asker sevkiyatı yapıldığını duyurdu.

bu arada lübnan ordusundan yapılan açıklamada, 'ülkenin kritik bir eşikte olduğu' ve bazı bölgelerde 'tansiyonun emsali görülmemiş seviyelere doğru yükseldiği' uyarısı yapıldı.

açıklamada, ülkenin kaderinin tehlikede olduğunu, bu sebeple siyasetçilerin beyanlarında dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

beyrut’taki pazar günü hasan'ın cenaze töreni için şehitler meydanı’nda toplanan kalabalık başbakanlık sarayı'na yürümek isteyince göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıkmıştı.

esad yönetimine öfke

ülkede 14 mart koalisyonunun başını çektiği muhalif gruplar saldırıdan sorumlu tuttukları suriye'deki esad yönetimi ve saldırıyı engelleyemediği gerekçesiyle lübnan hükümetine tepki gösteriyor.

ülkede muhalefetin önde gelen isimlerinden lübnan güçleri partisi'nin lideri semir caca, ülkedeki suriye büyükelçisinin sınırdışı edilmesini istedi.

partisinin yönetim kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan caca, şam yönetimiyle bütün ikili anlaşmaların iptal edilmesini de talep etti.

hükümetin görevine devam etmesi için hiçbir mazereti kalmadığını savunan caca, arap ülkeleri ve uluslararası toplumu da mikati hükümetini korumaya son vermeye çağırdı.

suriye hükümeti ise saldırının arkasında olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. suriye istihbarat bakanı umran zuhbi, ‘terorist saldırı” olarak nitelediği olayın ‘korkakça’ olduğunu söyledi ve bu tür saldırıların nerede olursa olsun haklı görülemeyeceğini vurguladı.

'suriye' ve mezhep gerginliği

lübnan'da halk, esad yönetiminin yanında olanlar ve isyancılara destek verenler olarak ikiye bölünmüş durumda.

özellikle suriye’de isyanın patlak verdiği günden bu yana mezhep çatışması riski giderek büyüyor. cuma günü yaşanan patlama, 1975-1990 yılları arasında iç savaş yaşanan ülkede mezhep çatışmalarının yeniden alevlenebileceği korkusunu daha da güçlendirdi.

saldırıdan sonra yoğun eleştiri alan lübnan başbakanı necip mikati, istifa çağrılarını reddetmiş ve görevinin başında olduğunu söylemişti.

visam hasan kimdir?

arkadaşlarının ‘zor görevlerin adamı’ dediği visam hasan 19 ekim günü lübnan’ın başkenti beyrut’taki büyük bir patlamada öldürüldü. tuğgeneral rütbesinde sünni bir subay olan hasan, iç istihbaratın şefliği görevini yürütüyordu ve lübnan’da suriye rejiminin suçlandığı birçok eylem ve suikastın ortaya çıkarılmasında etkin rol oynadı.

hasan 1965 yılında lübnan’ın kuzeyindeki kura bölgesinde dünyaya geldi ve 1983 yılında iç güvenlik güçleri enstitüsüne girdi. evli ve iki çocuk babasıydı.

şubat 2005’te eski başbakan refik hariri suikastı sırasında hariri’nin protokol müdürü ve en yakın isimlerdendi. hali hazırdaki muhalif liderler içinde ön plana çıkan oğlu saad hariri’ye de yakındı.


hasan, suriyeli muhaliflere yakın bir isimdi. [afp]

son iki yıl zarfında şam’ın lübnan’daki müttefiklerinden şiddetli kampanyalara maruz kaldı. suriye rejimine muhalif 14 mart grubu güçleri suriye’yi hasan suikastından sorumlu tutarak bu suikastın suriye’nin lübnan’daki müdahalesini reddeden tutumlarını değiştirmeyeceğini vurguladılar.

hariri suikastıyla ilgili soruşturmalarda belirgin rol oynadı, uluslararası mahkemeyle ciddi işbirliğine gitti, suriye, hizbullah ve iran’ı şüpheliler içine koyan kanıtları su yüzüne çıkardı.

tuğgeneral visam hasan, refik hariri döneminde başbakanlıkta protokol müdürü olarak çalıştı. 2006’da iç güvenlik güçleri genel müdürlüğüne bağlı veriler şubesinin şefi olarak atandı.

2006 ile 2010 arasındaki dönemde israil’le çalışan otuzun üzerindeki casusluk şebekesini çökertti. hasan iç güvenlik güçleri genel müdürlüğüne aday en önemli isimlerdendi.

kuzey bölgesindeki patlama ve suikast planlarını su yüzüne çıkardı ve bu planlar sebebiyle eski bakan mişel semaha’yı tutuklattı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;