Ortadoğu

Şam'dan Lübnan'a kaçış

Başkentte Esad güçleri ve muhalifler arasında şiddetli sokak çatışmaları yaşanıyor. Çok sayıda Suriyeli sınırı geçerek Lübnan'a sığındı.

Haberin Öne Çıkanları

Bir çocuk öldü

Halep'te operasyon hazırlığı

Lübnan'a kaçan Suriyeli mültecilerin bazıları geçici olarak okullara yerleştirildi. [Reuters]

çatışmaların başkent şam'a sıçraması, suriyelileri korkuttu. şam'da yaşayan hem esad yanlıları, hem de muhalifler lübnan'a kaçıyor. iki taraf da, şimdilik gücün hükümetin elinde olduğunu, ancak muhaliflerin de pes etmeyeceğini biliyor.

ülkeyi terk edenler lübnan’da yardım kuruluşlarından destek bekliyor, ancak esad yanlıları, lübnan’da uzun süre kalmayacaklarını düşünüyor. bunların bazıları suriye’ye dönüş yapmaya başladı.

ürdün çatışmaları yalanladı

suriye’de ürdün'e geçmeye çalışan ailelere ordunun ateş açması sonucu ürdün sınır birlikleri ile suriye askerleri arasında çatışma çıktığı iddia edilmişti.

al jazeera’nın ulaştığı ürdün hükümet sözücüsü ise iddiayı yalanladı. sözcü, ürdün’e kaçmaya çalışan suriyeli sığınmacılara ateş açanın suriye ordusu olduğunu söyledi ve ürdün ordusunun olayla ilgisi olmadığına, iki üşlke orduları arasında çatışma yaşanmadığına vurgu yaptı. sözcü, ürdün ordusunun ateşi sonucu öldüğü iddia edilen çocuğun ise suriye askerlerinin açtığı ateş sonucu öldüğünü bildirdi.  

anadolu ajansı haberinde, suriye ordusu dera kentinin eş-şehab bölgesinden ürdün'e geçmeye çalışan ailelere ateş açınca ürdün birlikleri karşılık verdiğini belirtmiş, suriyeli askerler tarafından açılan ateşte çok sayıda kişinin yaralandığını, ürdün sınıra asker takviyesi yapıldığını ifade etmişti.

ajans haberinde çıkan çatışmada yaralananların arasında bir çocuk ve bir de ürdün askeri bulunduğunu belirtmişti. daha sonra  remsa hükümet hastanesi'ne kaldırılan yaralı çocuğun öldüğü haberi gelmişti. ürdün sınırında suriye'deki olaylardan kaçan ailelerin kaldığı mülteci kampları yer alıyor.

olimpiyat oyunları’nın açılışına katılmak için londra’da bulunan türkiye başbakan recep tayyip erdoğan, suriye-ürdün sınırında yaşanan çatışma ile ilgili olarak, ''böyle bir şey bekliyorduk'' açıklamasını yapmıştı.

tlas'tan birleşme çağrısı
 
öte yandan bir süre önce suriye’den kaçarak fransa’ya sığınan tuğgeneral mana tlas, suriye’deki bölünmüş muhalefetin birleşmesine katkı sağlayabileceğini söyledi. aynı zamanda esad’ın çocukluk arkadaşı olan tlas, iktidar devri için ülke içindeki ve dışındaki muhalefetin bir yol haritasında birleşmesi gerektiğini söyledi. 
 
cidde'de suudi arabistan'ın el şark el avsat gazetesine konuşan tlas, riyad hükümetinden de destek beklediklerini kaydetti.
 
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
 
suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti. 
 
şam yönetimi ise ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3 bin polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;