Afrika

Mali'de 'ulusal toplantı' çağrısı

Cunta yönetiminin lideri Sanogo, 5 Nisan'da başlayacak 'ucu açık müzakerelere' tüm siyasi tarafları ve sivil toplum aktörlerini davet etti.

Haberin Öne Çıkanları

Kesin takvim yok

Halk zor durumda

Tuaregler de hazır

Darbeci lider, Toure’nin vatana ihanet ve görevi kötüye kullanma suçlarından yargılanabileceğini aktardı. [Reuters]

Kaddafi devrilince Mali'ye döndüler

on yıllar boyunca dönemin libya lideri muammer kaddafi'nin emrinde görev yapan, tuareg askerleri onun devrilmesinin ardından mali'ye dönmüştü. askerlerin bazıları, hükümetince sunulan barış sürecine katılırken, diğerleri dağlara çekilmişti. tuaregler, son aylardaki çatışmalar sırasında ülkenin kuzeyindeki nüfuzlarını artırmıştı. nüfuslarının 1,5 milyon olduğu tahmin edilen göçebe topluluk, nijer, mali, cezayir, libya ve burkina faso gibi ülkelerde dağınık halde yaşıyorlar.

mali’de sivil iktidarı devirerek iş başına gelen cunta yönetimi, ülkedeki kaosun ortadan kaldırılması için müzakerelerde bulunmak amacıyla bir ‘ulusal toplantı’ düzenleme kararı aldı.

darbecilerin lideri amadou sanogo, tüm siyasi tarafların ve sivil toplum aktörlerinin 5 nisan’da başlayacak toplantıya katılmalarını istedi.

sanogo, toplantının ülkenin iyiliği için ne yapılacağına oybirliğiyle ve demokratik olarak karar vermek amacıyla düzenleneceğini söyledi.

darbeci lider ayrıca, devlet başkanı amadou toumani toure’nin vatana ihanet ve görevi kötüye kullanma suçlarından yargılanabileceğini aktardı.

müzakere çağrısına rağmen darbeciler, iktidarı sivillere devretme konusunda kesin bir takvim belirtmiyor. cunta, geçiş süreci için ucu açık müzakerelerin devam ettirilmesinden yana.

mali halkı ise, ülkedeki siyasi kriz ve ardından gelen uluslararası yaptırımlar nedeniyle zor durumda. vatandaşlar, mümkün oldukça fazla petrol ve nakit para stoklamaya çalışıyor.

ecowas'tan yaptırım

son olarak, batı afrika ülkeleri ekonomik topluluğu (ecowas), darbeyle yönetime el konan mali’ye ciddi diplomatik, ticari ve mali yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

15 ülkenin oluşturduğu ecowas’ın temsilcilerinin senegal’in başkenti dakar’daki toplantısı sonrası bir açıklama yapan fildişi sahili devlet başkanı alassane ouattara, sınırların ticarete kapanması ve ülkenin banka hesaplarının dondurulması gibi önlemlerin hızla uygulamaya konulacağını aktarmıştı. ouattara, “tüm diplomatik, ekonomik, finansal önlemler ve diğerleri bugünden (pazazrtesi) itibaren yürürlüğe girecek ve anayasal düzen yeniden kurulmadan kaldırılmayacak” demişti.

ecowas daha önce mali’de darbecilere kışlalarına dönmeleri için 72 saat süre vermiş, örgütün isteğine olumlu yanıt verilmemişti. 

örgüt mali’yi geçen hafta da üyelikten çıkarmış ve üye ülkelerin birliklerinin müdahaleye hazır olduğu uyarısında bulunmuştu.

tuaregler de hazır

mali'nin kuzeyinde faaliyet gösteren tuareg isyancılarıkidal ve gao'nun ardından timbuktu kasabasını da ele geçirmişti. isyancıların oluşturduğu azavad ulusal kurtuluş hareketi (mnla) grubu, topraklarını daha fazla genişletmeyi düşünmediğini ve şu anki sınırları itibariyle ‘tuareg anayurdu’nun kontrolünü sağladıklarını belirtmişti.

gruptan yapılan açıklamada, “ecowas olarak, başka bir organ veya büyük güçler üzerinden yapılabilecek tüm müzakere çabaları için hazırız” ifadeleri kullanılmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;