Afrika

Mali'de darbecilere ültimatom

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu, iktidarın askerlerce 72 saatte sivillere devredilmemesi halinde yaptırım uygulayacağını duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

'Sınırları kapatırız'

'Tecrit uygularız'

Saray yağmalanmıştı

Darbeciler başkent Bamako'daki Başkanlık Sarayı'nı yağmalamışlardı. [Reuters]

mali’de darbeyle iktidarı ele geçiren askeri yönetime, batı afrika ülkeleri ekonomik topluluğu'ndan (ecowas) sert uyarı geldi. darbeci askerlere '72 saat içinde iktidarı sivillere  devretme' çağrısında bulunan ecowas, aksi takdirde mali'ye yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.  

bu yaptırımlar arasında mali'nin tüm kara sınırlarının kapatılması ve ülkenin yurt dışındaki mal varlıklarını dondurulması da var. 

ecowas'ın kararı, topluluk temsilcilerinin başkent bamako'da darbecilerle görüşmeye yönelik planlarının iptal edilmesini izliyhor. dünya bankası ve afrika kalkınma bankası da daha önce, kriz çözülene dek mali'ye tüm yardımları askıya almışlardı. 

mali'de darbeyi gerçekleştirenler ise bamako'daki başkanlık sarayı'nı yağmalamışlardı.

'Yönetim yetersiz'

isyancı askerler, 'bamako'daki yetersiz rejime son verdiklerini, tüm kurumların lağvedildiğini ve anayasayı askıya aldıklarını’ belirtmişti. askerlerin sözcüsü amadou konare, toure rejiminin 'ülkenin kuzeyinde tuareg isyancılarının neden olduğu krizi yönetmekteki yetersizliği üzerine' harekete geçtiklerini söylemişti. 

tuareg etkisi

ülkede ordu ve hükümetin arasındaki gerginliğin kaynağı, ülkenin kuzeyinde onlarca kişinin ölümüne sebep olan ve 200 binden fazla kişiyi göçe zorlayan isyancı tuareg güçleri.

mali ordusu içindeki bazı askerler, tuareg savaşçılarına karşı yeterli mücadeleyi vermediği ve ülkenin kuzeyinde kontrolü kaybettiği gerekçesiyle, 2002 yılından bu yana görevde olan devlet başkanı amadou toumani toure’ye tepkiliydi.

üst düzey komutanlar haftalarca toure yönetiminden, tuareg savaşçılarına karşı kullanmak için daha donanımlı silah talebinde bulunmuştu.

kuzeyde gerginlik

on yıllar boyunca kaddafi'nin emrinde görev yapan ve eski liderin devrilmesinin ardından ülkeye dönen tuareg askerlerinden bazıları mali hükümeti tarafından sunulan barış sürecine entegre olmuştu. diğerleri ise dağlara çekilmişti. tuaregler son aylardaki çatışmalar sırasında mali'nin kuzeyinde nüfuzlarını artırmıştı

göçebe topluluk tuareglerin nüfusu, yapılan tahminlere göre yaklaşık 1,5 milyon. nijer, mali, cezayir, libya ve burkina faso gibi ülkelerde bulunuyorlar. kuzey tuaregler çoğunlukla çölde, güney tuaregler ise daha çok step ve savanlarda yaşıyor.

geleneksel tuareg toplumu, soylular, din adamları, vasallar, zanaatçılar ve eskiden köle emekçilerinden oluşan katmanlara bölünmüş durumda.

geleneksel kırmızıya boyanmış deri çadırlarda oturan tuaregler arasında, eski libyalıların kullandıklarına benzer bir el yazısı tifinag varlığını koruyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;