fransa dışişleri bakanı jean-yves le drian, afrika ülkesi mali'de silahlı islamcılara karşı geçen ay başlattıkları askeri operasyonda yüzlerce el kaide bağlantılı isyancının öldürüldüğünü bildirdi.
çarşamba günü konuşan drian, havadan ve karadan yürütülen 26 günlük operasyonda, silahlı grupların ülkenin kuzeyinde konuşlandıkları bölgelerin hedef alındığını belirtti. çok sayıda isyancının silah yüklü araçlarla hareket halindeyken düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü belirten drain, askeri birliklerin konna ve gao gibi yerleşimlerde de doğrudan çatışmaya girdiğini aktardı.
mali müdahalesinde fransa'nın kaybının ise şu ana kadar bir helikopterle iki pilot olduğu belirtildi. operasyonlarda fransa'ya destek veren mali ordusu, 18 ocak'ta yaptığı açıklamada konna'nın tamamen ele geçirilmesine kadar 11 askerini kaybettiğini ilan etmişti.
fransa bir ay sonra çekilmek istiyor
4 bin civarında asklerle mali'ye müdahale eden fransa, operasyonun sona yaklaşmasıyla ülkeden çekilmenin hesaplarını yapıyor. salı günü konuşan fransa dışişleri bakanı laurent fabius, mali'deki fransız askerlerinin sayısının martta azaltılmaya başlanacağını açıklamıştı.
fransız birliklerinin mali ordusuyla kontrolünü elinde tuttukları kentlerin denetimini afrikalı uluslararası güce bırakmak niyetinde olduğunu ifade eden fabius, "eğer her şey planlandığı gibi giderse, martta mali'deki askerlerimizin sayısını azaltmaya başlayabiliriz" demişti.
mali'den çağrı
bu arada brüksel'de ab yetkilileriyle bir araya gelen mali dışişleri bakanı tieman coulibaly, 'cihadçıları topraklarından kovmaları için' tüm dünyayı yardıma çağırdı.
ab ve batı afrika devletleri ekonomik topluluğu (ecowas) öncülüğünde brüksel'de düzenlenen mali'ye destek toplantısına katılmak üzere brüksel'de bulunan coulibaly, basına yaptığı açıklamada, ülkesinin kuzeyindeki grupların medeni ülkelerin tamamına tehdit oluşturduğunu savunarak destek istedi.
hollande: kaybedecek zaman yoktu
bu arada avrupa parlamentosu'nda (ap) konuşan fransa cumhurbaşkanı françois hollande ise, ülkesinin mali'de tek başına operasyon başlatmasını 'terör tehdidi'ne bağladı.
hollande, ap genel kurulu'ndaki konuşmasında operasyon başlatma kararının 'uluslararası hukuka uygun olduğu' görüşünü savunarak, "kaybedecek zaman yoktu. daha açık belirtmek gerekirse, gecikseydik aradaki zaman terörizmin hanesine yazılacaktı ve terör bütün mali'yi ele geçirecekti" şeklinde konuştu.
ab eğitici rol alacak
diğer yandan, mali'de güvenlik ve istikrarın sağlanması için ab de aktif destek sağlamayı planlıyor. mali'deki askeri eğitim misyonunu faaliyete geçirmesi beklenen ab, ülkenin kuzeyinde kontrolün yeniden sağlanmasında orduya danışmanlık yapacak.
bu kapsamda 16 ab üyesi ve norveç'ten yaklaşık 250 askeri eğitimci taahhüdü gelirken, bunların güvenliğini sağlayacak 150-200 kişilik destek gücü için yeterli katkı verimemesi sorun oluşturuyor.
fransız general françois lecointre komutasındaki askeri eğitim ve danışmanlık misyonu, mali'nin başkenti bamako ve çevresine konuşlanacak ancak muharip rolü olmayacak.
mali’deki silahlı islamcı gruplar, 10 ay boyunca ülkenin kuzeyini yönetmişti. hükümet, militanların güneye doğru ilerlemeye başlamasının ardından fransa başta olmak üzere uluslararası toplumdan yardım istemişti. paris yönetimi 11 ocak’ta mali’de
operasyon başlatmış ve mali güçleriyle birlikte militanları, önemli yerleşim birimlerinden uzaklaştırmıştı.
Yorumlar