Mısır'da Mursi Dönemi
Mısır'da karşıt gösteriler
Anayasa taslağına tepkilerin sürdüğü ülkede, Cumhurbaşkanı Mursi'nin destekçileri ve muhalifler Kahire'de gösteriler düzenliyor.
Haberin Öne Çıkanları
Müslüman Kardeşler çağrı yaptı
Taslak Mursi'ye gönderilecek
Referandum kararı bekleniyor

mısır’da islamcıların çoğunluğu oluşturduğu kurucu meclis'in tartışmalı anayasa taslağını onaylamasının ardından, karşıt gruplar başkent kahire'nin farklı noktalarında sokaklara döküldü.
cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin geçmişte üyesi olduğu müslüman kardeşler hareketinin çağrısı üzerine binlerce kişi kahire üniversitesi önündeki en nahda meydanı'nda toplandı. bazı göstericiler, "halk, cumhurbaşkanı'nın kararını destekliyor" şeklinde sloganlar attı.
müslüman kardeşler'in siyasi kanadı özgürlük ve adalet partisi (öap), daha önce olası çatışmaları engellemek için tahrir meydanı'nda toplanılmayacağını açıklamıştı.
hareketi destekleyen aktivistler, kahire dışındaki kentlerde de, dağıttıkları broşürlerle, halka gösterilere katılıp 'islam hukukunu' destekleme çağrısında bulunmuştu.
iskenderiye şehrinde ise cuma günü akşam saatlerinde karşıt protestocular birbirlerini taşlamıştı. mısır devlet televizyonu, kentte cumartesi günü de taraflar arasında kısa süreli çatışmalar çıktığını bildirdi.
'şeriat, temel yasama kaynağı'
yeni anayasa taslağında, 'şeriat ilkelerinin' temel yasama kaynağı olması öngörülüyor.
kurucu meclis'in onayladığı anayasa taslağına ve mursi'nin kararlarını yargı denetimi dışına çıkaran kararnameye tepkili muhalifler de tahrir meydanı'nda gösterilerini sürdürüyor.
ülkenin resmi haber ajansı mena, son dönemde öap bürolarına yönelik saldırıların artmasının ardından partinin merkezleri, karakollar ve cezaevlerinde güvenlik önlemlerinin arttırıldığını bildirdi.
yeni anayasa taslağının gün içinde mursi'ye gönderilmesi ve mısır cumhurbaşkanı'nın taslağı onaylanıp, referandum tarihini açıklaması bekleniyor. referandum muhtemelen iki hafta içinde yapılacak.
mursi daha önce yaptığı açıklamada, yeni anayasanın referandumda onaylanmasının ardından, son kararnamesi ile kendisine verilen yetkileri devredeceğini söylemişti.
'yeni firavun'
cuma günü başkent kahire başta olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri düzenleyen muhalifler ise 'yeni firavun' olarak nitelendirdikleri mursi'yi, ülkenin devrik lideri hüsnü mübarek dönemindeki gibi bir diktatörlük kurmakla suçladı.
göstericiler, ''ey özgürlük neredesin?", "aramızda ihvan'ın rehberi var'', ''özgürlük sen yaşa, kurucu meclis düşecek'' gibi sloganlar attı.
mursi'nin 22 kasım'da yayımladığı kararnameye yüksek yargı konseyi de tepki göstermiş, yargıtay ve temyiz mahkemeleri üyeleri greve gitme kararı almıştı.
kararnamenin yayımlanmasının ardından ülke çapında düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda ise en az üç kişi ölürken, 600'den fazla kişi de yaralanmıştı.
ilk demokratik seçimi kazandı
mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de istifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlenmişti. temmuz ayında ise ülkede demokratik ilk seçimleri kazanan muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başlamıştı.
mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti. mursi, ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012'de ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.
mısır'da devrim sürecinde ise 800’den fazla kişi hayatını kaybederken, 11 bine yakın kişi de yaralanmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar