Mısır'da Mursi Dönemi
Mısır'da referandum gösterileri
Muhalifler anayasa oylamasının iptali için yine Başkanlık Sarayı'na yürürken, İslamcılar da hükümete destek mitingi düzenledi.
Haberin Öne Çıkanları
Kahire'de toplandılar
Olaysız bitti
Boykot gündemde

mısır’da cumartesi günü referandumda oylanacak anayasa taslağına karşı çıkan muhalifler ve taslağa destek veren hükümet yanlıları başkent kahire sokaklarında gösteriler düzenledi.
solcu, liberal ve diğer muhalif örgütlenmelerden oluşan binlerce kişi salı akşamı başkanlık sarayı’na yürüdü. referandumu boykot etme ve ülkede sivil itaatsizlik eylemleri yapma tehditlerinde bulunan muhalifler, cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin anayasa taslağını geri çekmemesi ve referandumu iptal etmemesi durumunda gösterilerini son vermeyeceklerini bildirdi. akşam saatlerinde başlayan muhaliflerin eylemi gece yarısına dek sürdü.
muhalefet kanadının referandum günü nasıl bir tavır sergileyeceği henüz belli değil. mursi karşıtları, referanduma katılarak "hayır" oyu kullanmak ya da oylamayı boykot etme seçeneklerini tartışıyor.
mursi'ye destek veren gruplar ise salı akşamı farklı bir noktada gösteri düzenledi. bu kez başkanlık sarayı önü yerine nasr city'de toplanan müslüman kardeşler'in kurduğu özgürlük ve adalet partisi (öap), el vasat partisi ve birçok gençlik hareketinin üyeleri referandumun zamanında yapılmasını istedi. "mursi seninleyiz, halk allah'ın kanunlarının uygulanmasını istiyor" şeklinde sloganlar atan binlerce gösterici, halka, referandum günü sandık başına gitmeleri çağrısında bulundu.
başkanlık sarayı önünde geçen hafta yapılan eylemlerde mursi yanlıları ve muhalifleri karşı karşıya gelmiş, çıkan çatışmalarda yedi kişi hayatını kaybetmişti.
taslağa eleştiriler
anayasa taslağı, özellikle kadın haklarının ve bireysel özgürlüklerin gözardı edildiği gerekçesiyle eleştiriliyor. taslağa yönelik bir diğer eleştiri de, müslüman din adamlarına yasalar üzerinde söz hakkı tanıyan taslağın, onda biri hristiyanlardan oluşan 83 milyonluk nüfusun çeşitliliğini yansıtmadığı.
mısır'daki siyasi kriz, cumhurbaşkanı mursi’nin 22 kasım’da kendisine olağanüstü yetkiler veren ve onu yargıdan muaf tutan kararnameyi yayımlamasıyla. mursi, ülke çapında protesto gösterilere neden olan kararnameyi geri çekmiş ancak anayasa taslağının referandumunu ertelememişti.
mursi'nin anayasal düzenlemelerinin geçersizliği ve yapılacak anayasa tasarısı referandumunun iptaline yönelik açılan dava ise salı günü görülmeye başlanmıştı.
demokratik seçimle geldi
mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey (yak) üstlenmişti. temmuz ayında ise mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başlamıştı.
devrim sürecinde 800’den fazla kişi kaybederken, 11 bine yakın kişi yaralandı.
ülke tarihinde demokratik seçimle göreve gelen ilk isim olan mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı olmuştu. mısır'da ağustos ayında da başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başlamıştı.
cumhurbaşkanı mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yak başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti.
mursi ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar