Mısır'da Mursi Dönemi

Mısır'da seçimler askıda

İdare mahkemesi, Cumhurbaşkanı Mursi'nin parlamento seçimlerinin 22 Nisan'dan itibaren yapılmasını öngören kararnamesini iptal etti.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Top Anayasa Mahkemesi'nde

Temyize gidebilir

Dört aşamalı seçim

Mursi, seçimlerin 'şeffaf' yapılması konusunda en büyük sorumluluğun kendisine düştüğünü söylemişti. [Reuters]

mısır'da büyük tartışmalara neden olan ve muhalefetin boykot edeceğini açıkladığı parlamento seçimleri askıda. mısır idare mahkemesi, cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin parlamento seçimlerinin 22 nisan'dan itibaren yapılmasını öngören kararnamesini iptal ettiğini açıkladı. 

mahkeme çarşamba günkü kararına gerekçe olarak, parlamentonun üst kanadı olan şura konseyi'nin, seçim yasasındaki değişiklikleri son kez incelenmesi için anayasa mahkemesi'ne göndermemesini gösterdi.  
 
cumhurbaşkanı mursi ise mahkemenin kararını saygıyla karşıladığını bildirdi. mısır cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, 'hukuk devleti ilkelerine, anayasanın üstünlüğüne ve erkler arasındaki ayrıma' dikkat çekildi. mursi yine de mahkemenin kararını temyize götürebilir. 
 
mursi geçen ay imzaladığı kararname ile parlamento seçimlerinin 22 nisan'dan başlayarak iki aylık bir süreçte dört aşamada yapılmasını istemişti. 
 
muhalefet memnun
 
mısır'ın en büyük muhalif hareketi konumundaki ulusal kurtuluş cephesi, idari mahkemenin kararı ile ülkede gerilimin daha da artmasını önlediğini bildirdi.
 
selefi nur partisi de mursi'den, olumlu bulduğu kararı temyize götürmemesini istedi.  
 
devrimin yarınları partisi'nin lideri eymen nur ise idari mahkemenin kararının uygulanmasını ve seçimlerin 90 gün ertelenmesini istedi.  
 
boykot edeceklerdi
 
ulusal kurtuluş cephesi daha önce seçimleri boykot edeceğini duyurmuş, oylamanın şeffat olacağı yolunda şüpheleri olduğunu açıklamıştı. mursi ise boykot kararı sonrası 'adil seçim' sözü vermişti.
 
mısır'da devrimin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen siyasi kriz sürüyor. liberal ve solcu partilerin oluşturduğu ulusal kurtuluş cephesi seçimlerin özgür ve adil bir şekilde yapılmasını garanti altına alan bir kanun çıkarılmasını talep ediyor.
 
ülkede 25 ocak 2011'de dönemin cumhurbaşkanı hüsnü mübarek'e yönelik protesto gösterileri, rejimin son bulması ile sonuçlanmıştı. mübarek istifa ederken; isyan sırasında 800’den fazla kişi ölmüş, 11 bine yakın kişi de yaralanmıştı.
 

mübarek'in ardından ülkenin yönetimini yüksek askeri konsey üstlenmişti.

geçen yıl temmuz ayında yapılan demokratik seçimleri kazanan mursi mısır cumhurbaşkanı olmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;