Mısır Seçimleri
Mısır'da 'sivil itaatsizlik' günü
Eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilişinin birinci yıldönümünde muhalif gruplar ülke çapında grev çağrısı yaptı.
Haberin Öne Çıkanları
Halka 'destekleyin' çağrısı
Müslüman Kardeşler karşı

mısır’da aktivistler, eski devlet başkanı hüsnü mübarek’in devrilişinin birinci yıldönümünde, tüm ülkede genel grev çağrısı yaptı.
iş yerleri ve üniversitelerde gerçekleştirilecek genel grev, ülkede iktidarı elinde tutan yüksek askeri konsey’i de protesto niteliği taşıyor.
cuma günü muhalif gruplar tarafından açıklanan ortak metinde, tüm mısır halkından ‘adil, özgür ve onurlu bir ülkenin inşası yolunda greve destek vermesi ‘istendi.
grev çağrısı ülkedeki siyasi gruplar arasında ise bölünmeye sebep oldu. ülkedeki en güçlü siyasi unsuru olan müslüman kardeşler, grev çağrısına sıcak bakmıyor.
'boyun eğmeyeceğiz'
yüksek askeri konsey ise grev çağrısına tepki göstererek, tehdit ve baskılara boyun eğmeyeceğini bildirdi.
konsey, devlet televizyonundan yayımlanan açıklamasında, devleti hedef alan 'komplolar' olduğunu belirtti.
ülkede hüsnü mübarek'in istifa etmesinin birinci yıldönümünden önce cuma günü, başkent kahire'de ve ülkenin ikinci büyük kenti iskenderiye'de askeri yönetim protesto edildi.
tahrir meydanı'nda toplanan az sayıdaki gösterici, yüksek askeri konsey ile konsey başkanı mareşal hüseyin tantavi aleyhine slogan attı.
mısır geçici hükümetinin başbakanı kemal cenzuri, yüksek askeri konseyin, görevini 30 haziran 2012 tarihinde devredeceğini ve bundan önce bir devir işlemi olmayacağını söylemişti.
cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunun 10 mart'ta başlayacağını hatırlatan cenzuri, aynı tarihlerde anayasa yapacak olan konseyinde tespit edileceğini kaydetmişti.
mübarek yargılanıyor
mısır, ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde demokratik reform ve özgürlük talebiyle geçetiğimiz yıl başlayan halk ayaklanmalarından başlıca etkilenen ülkelerden oldu.
başta kahire’deki tahrir meydanı olmak üzere ülke çapında haftalar süren gösterilerin ardından mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten hüsnü mübarek istifa ederek görevini bırakmak zorunda kalmıştı.
tutuklanan mübarek, protesto gösterileri sırasında sivil halkın üzerine ateş açılmasını emrettiği ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle idam cezası talebiyle yargılanıyor.
sağlık sorunları nedeniyle duruşmalarda savunmasını yatırıldığı sedye üzerinde yapan mübarek’le beraber iki oğlu ve kendisine bağlı çalışmış içişleri bakanı da aynı suçtan yargılanıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar