Mısır'da Mursi Dönemi
Mısır'daki referanduma YYK denetimi
Yeni anayasa taslağına ilişkin referandumun hukuki denetiminin, Yüksek Yargı Konseyi tarafından yapılacağı açıklandı.
Haberin Öne Çıkanları
Toplantı yaptılar
Mursi'ye tepki
'Baskı altındayız'

cumhurbaşkanı muhammed mursi ile yargı kurumları arasında yoğun siyasi gerginliğe sahne olan mısır’da, yüksek yargı konseyi (yyk), 15 aralık'ta yapılması planlanan yeni anayasa taslağına referandumu denetleyeceğini açıkladı.
mısır'ın farklı bölgelerindeki hakimler odası başkanlarıyla kahire'de düzenlediği toplantı sonrasında resmi haber ajansı mena’ya konuşan yargıçlar kulübü başkanı ahmed zend, “mısır’daki tüm yargıçlar, taslak anayasaya ilişkin olarak düzenlenecek referandumu denetlememe ve (süreci) boykot etmek konusunda anlaştı” demişti.
kararın, mursi'nin yetkilerini genişletmeye yönelik anayasal düzenlemelerden geri adım atmaması nedeniyle alındığını dile getirilmişti.
anayasa mahkemesi toplanamadı
mısır anayasa mahkemesi, pazar günü mursi’nin destekçilerinin başkent kahire’de düzenlediği gösteriler sonrasında, parlamentonun üst kanadı ile ülkenin yeni anayasa taslağını yazmakla görevli meclisin meşruluğuna ilişkin olarak karar vermek üzere yapacağı toplantıyı ertelemişti.
protestolar nedeniyle üyeleri mahkeme binasına ulaşamayan anayasa mahkemesi, 'psikolojik baskı altında kaldığını' ve çalışmalarını süresiz olarak durdurduğunu açıklamıştı.
ülkedeki liberal ve hristiyan kanadın boykot ettiği yeni taslak anayasayı yazan meclis, protestolara karşın taslağı bir günde onaylayarak cuma günü mursi'ye sunmuştu.
siyasi gerginlik
islamcıların çoğunluğu oluşturduğu meclisin tartışmalı anayasa taslağını onaylamasının ardından, karşıt gruplar başkent kahire'nin farklı noktalarında gösteriler düzenlemişti. mursi, 100 üyeli meclisin hazırladığı tartışmalı anayasa taslağını 15 aralık’ta referanduma sunacağını duyurmuştu.
cumhurbaşkanı'nın 22 kasım'da kendi yetkilerini arttıran ve üzerindeki yargı denetimini azaltan bir kararname yayımlaması büyük tepkiye yol açmıştı. kararnameye, yüksek yargı da tepki göstermiş, yargıtay ve temyiz mahkemesi üyeleri greve gitme kararı almıştı.
anayasa taslağı konusundaki tartışmalar, ülkede zaten yüksek olan siyasi gerginliği daha da arttırmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar