Mısır'da Mursi Dönemi
Mısır'da yüksek yargı 'askıda'
Mursi yandaşlarının engellemeleri nedeniyle toplanamayan Anayasa Mahkemesi, 'psikolojik baskı altında kaldığını' belirterek, tüm çalışmalarını süresiz olarak durdurdu.
Haberin Öne Çıkanları
Tahrir'de protestolar
Destekçileri sokakta
Yetkileri arttı

mısır'da yeni anayasa için zamana karşı verilen yarışı, şimdilik cumhurbaşkanı muhammed mursi ve islamcılar kazandı.
mursi yandaşlarının protestoları yüzünden toplanamayan anayasa mahkemesi, 'psikolojik baskı altında kaldığını' açıkladı ve süresiz olarak tüm çalışmalarını durdurdu.
mahkeme tarafından yayımlanan açıklamada, "yargıçlar herhangi bir psikolojik ve maddi baskı altında bırakılmadan hukuki görevlerini sürdürebilecekleri zaman gelinceye dek, mahkeme oturumları askıya alınmıştır" denildi.
anayasa mahkemesi, 'yargıçlara yönelik psikolojik suikast yöntemlerinin derin bir üzüntü yarattığını' da kaydetti.
yüksek mahkeme'nin pazar günü saat 10.00'da toplanması ve anayasa hazırlık komisyonu ile şura meclisi'nin feshi konularını görüşerek karara bağlaması bekleniyordu.
mursi yanlısı binlerce göstericinin mahkeme binasını kuşatması ve mahkeme üyelerinin binaya girememeleri nedeniyle davaların ertelendiği bildirilmişti.
15 aralık'ta referanduma gidilecek
anayasa mahkemesi, pazar günü yeni anayasayı hazırlayan meclisi feshetmeyi görüşecekti. ancak, liberallerin ve hristiyanların boykot ettiği kurucu meclis, protestolara karşın anayasa taslağını bir günde onaylayarak cuma günü mursi'ye sundu.
yayımladığı son kararname ile yetkilerini genişlettiği için muhalefetin tepkisini çeken mursi, 100 üyeli anayasa komisyonu'nun hazırladığı tartışmalı anayasa tasarısını 15 aralık’ta referanduma sunacağını açıkladı.
gösteriler sürüyor
yeni anayasa taslağında, 'şeriat ilkelerinin' temel yasama kaynağı olması öngörülüyor.
taslak, islamcılara hitap eden bir dile sahip olması, insan haklarının korunması konusunda kaygı uyandırması, hakaret ve küfürü yasaklayarak eleştiri hakkına engel olması, farklı din, gelenek ve aile değerledini koruma altına almaması nedeniyle eleştiriliyor.
metne göre, cumhurbaşkanlığı süresi iki dört yıllık dönemle sınırlandırılıyor, cumhurbaşkanları başbakanı seçerken parlamentonun da onayı gerekiyor, askeriyenin sivilleştirilmesinde de bazı adımlar atılıyor, ancak bu düzenlemeler farklı kesimler tarafından yeterli görülmüyor.
yetkileri arttı
mursi'nin 22 kasım'da kendi yetkilerini artıran bir kararname yayımlaması da büyük tepkiye yol açmıştı. kararnameye yüksek yargı konseyi de tepki göstermiş, yargıtay ve temyiz mahkemeleri üyeleri greve gitme kararı almıştı.
kararnamenin yayımlanmasının ardından ülke çapında düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda ise en az üç kişi ölürken, 600'den fazla kişi de yaralanmıştı.
ilk demokratik seçimi kazandı
mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de istifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlenmişti. temmuz ayında ise ülkede demokratik ilk seçimleri kazanan muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başlamıştı.
muhammed mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı olmuştu.
mısır'da ağustos ayında ise başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başlamıştı.
mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti. mursi, ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012'de ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.
mısır'da devrim sürecinde ise 800’den fazla kişi hayatını kaybederken, 11 bine yakın kişi de yaralanmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar