Mısır Seçimleri
Mısır'ın başbakanı Hişam Kandil
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ülke tarihindeki ilk demokratik seçimle göreve geldikten 25 gün sonra hükümeti kurması için Su İşleri Bakanı'nı görevlendirdi.
Haberin Öne Çıkanları
YAK ile gerginlik
İktidar savaşı
Tantavi'den uyarı

mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, su işleri bakanı hişam kandil’i ülkenin yeni başbakanı olarak atadı.
kandil yeni hükümetin kurulması için çalışmalara başlayacak. dr. hişam kandil hali hazırdaki kemal el cenzuri hükümetinde su kaynakları ve sulama bakanlığını görevini yürütüyordu. kandil 1984 yılında mühendislik fakültesinden mezun oldu. north carolina üniversitesinde 1988 ve 1993 yılları arasında sulama ve drenaj alanında mastır ve doktora yaptı.
su araştırmaları ulusal konsey’ine girdi ve 2002 yılında öğretim görevlisi oldu. 1999’dan 2005’e kadar su kaynakları ve sulama bakanlığında müdür olarak çalıştı, nil havzası girişimi çalışmalarına katıldı. nil suyu konusunda mısır ve sudan arasındaki ortak komisyonda gözlemci üye oldu. afrika kalkınma bankasında su kaynakları uzmanlığı ve yine aynı bankada nil birimi başkanlığı gibi üst düzey görevlerde bulundu.
mursi'nin zor görevi
salı günü alınan atama kararı, mursi’nin, resmen yemin ederek ülkenin demokratik şekilde seçilen ilk cumhurbaşkanı olmasından 25 gün sonra geldi.
mursi, hüsnü mübarek’in devrilmesinin ardından seçimlere kadar ülkeyi yöneten yüksek askeri konsey (yak) ile yaşanan gerginliğin gölgesinde sivil iktidarı kurmaya çalışıyor.
son olarak yak başkanı hüseyin tantavi, kamuoyuna yaptığı nadir açıklamalarının sonuncusunda, ülkenin en büyük siyasi hareketi konumundaki müslüman kardeşler'i hedef almış ve ordunun ‘belirli bir grubun’ veya ‘dışarıdan destek alanların’ ülkeyi kontrol etmesine izin vermeyeceğini söylemişti.
yak, yeni bir cumhurbaşkanı seçilmiş olmasına rağmen iktidardaki konumunu korumaya çalışmakla suçlanıyor. konsey, seçimden hemen önce, cumhurbaşkanlığının elindeki pek çok yetkiyi konseye devretmişti.
yak ile anlaşmazlık
fakat temmuz başında resmen göreve başlayan mursi, devrik lider hüsnü mübarek’in geçtiğimiz şubatta meydana gelen halk devrimi sonucu iktidarı bırakmasının ardından 16 ay boyunca yönetimi elinde bulunduran yak ile anlaşmazlıklar yaşıyor.
konsey ile cumhurbaşkanı mursi arasında, özellikle anayasa yazım süreci ve yargı kararı çerçevesinde parlamentonun alt kanadı halk meclisi’nin kapatılıp kapatılmayacağı gibi konularda güç çekişmeleri bulunuyor.
anayasa yazım sürecini gerçekleştirecek komisyondaki sandalye dağılımının nasıl olacağı, genel seçimlerde düşük oy alan laik devlet yanlısı partiler ile yarışın galibi müslüman kardeşler arasında krize ve daha sonra bu krizin yak'a yansımasına neden olmuştu.
iki taraf arasında son olarak da halk meclisi’nin toplanması ile ilgili sorun yaşanmıştı. mursi, anayasa mahkemesi tarafından feshedilen meclisi yeniden toplamıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar