Mısır'da Mursi Dönemi

Mısırlı muhaliflerden 'hayır' çağrısı

Anayasa taslağının referandumda reddini isteyen Mursi karşıtları, şartları yerine getirilmezse oylamayı boykot edebileceklerini bildirdi.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Beş şart var

Toplantı iptal

Yurt dışında başladı

Muhalifler referandum tarihinin ertelenmesi için gösteriler düzenliyordu. [Reuters]

mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi'ye karşı en büyük muhalefet bloğunu temsil eden ulusal kurtuluş cephesi, anayasa taslağı referandumuna katılarak 'hayır' oyu kullanmayı değerlendirdiklerini, ancak öne sürdükleri şartlar karşılanmazsa sandığı boykot edeceklerini bildirdi. 

muhalefet partilerin koalisyonundan oluşan ulusal kurtuluş cephesi'nin sözcüsü halid davud tarafından kahire'de yapılan açıklamada hükümete beş şart sunuldu:

  • yüksek seçim kurulu'nun son yaptığı açıklamada belirtildiği üzere oylamanın bir hafta arayla iki ayrı günde yapılması yerine tek bir günde yapılması.
  • her seçim merkezinin oylama sonuçlarını ayrı ayrı açıklaması
  • her seçim merkezinin hakimler tarafından denetlenmesi
  • gerekli güvenlik önlemlerinin sağlanması
  • oylamanın uluslararası ve yerel gözlemciler tarafından izlenmesine olanak verilmesi.

muhalefet bloğu bu koşullar garanti edilmediği takdirde sandığa gitme kararlarını yeniden gözden geçireceklerini ilan etti. 

ancak cumhurbaşkanı mursi istese de bu şartları yerine getiremeyebilir, zira anayasa taslağından rahatsız olan çok sayıda yargı mensubu referandumu denetlemeyi reddediyor. 

yüksek seçim kurulu'nun çarşamba günü açıkladığı oylamanın iki güne yayılmasının nedeni de bu duruma dayandırılıyor. bütün seçim merkezlerinin denetlenebilmesi için 13 bin civarında gözlemci hakime ihtiyaç varken bu sayının 10 binde katıldığı iddialar arasında. 
 

Tartışmalı taslak

anayasa taslağına göre,

-'şeriat ilkeleri' temel yasama kaynağı olacak.

-devlet, 'mısır ailesinin mahiyetini koruyacak, ahlaki değerlerini teşvik edecek'. 

-taslakta kadın-erkek eşitliğine değinen özel bir madde yok.

son olarak mursi'nin sözcüsünden yapılan açıklamada da, referandumun 'nasıl ve kaç günde yapılacağının' cumhurbaşkanlığı makamının belirleyeceği bir konu olmadığı belirtildi. . 
 
referandumun 15 ve 22 aralık tarihlerinde iki günde yapılacağı ilan edilmişti. yüksek seçim kurulu, her bir oylama gününün farklı bölgeyi kapsayacağını açıklamıştı.
 
musa: oyumuz 'hayır'
 
bu arada muhalif cephenin önde gelen isimlerinden arap birliği eski genel sekreteri mısırlı siyasetçi amr musa, ingiliz reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, anayasayı boykot etmektense 'hayır' demenin doğru olacağını belirtti.
 
mısır muhalefinin, referandum gününde nasıl bir sergileyeceği belirsizdi. mursi karşıtları, referanduma katılarak 'hayır' oyu kullanmak ya da oylamayı boykot etme seçeneklerini tartışıyordu.
 
musa, muhalif cephenin diğer önemli figürleri uluslararası atom enerjisi kurumu eski başkanı muhammed el baradey, vefd partisi lideri fikri abdul nur'la beraber ordunun arabuluculuğunda cumhurbaşkanı ve savunma bakanı'yla yapacakları diyalog toplantısının ise belirsiz bir nedenle iptal edildiğini söyledi.
 
cumartesi gün yapılacak ilk oylama öncesinde, yurtdışında olan bazı mısırlılar ise bulundukları ülkenin temsilcilikerinde oy vermeye başladı. devlet televizyonu 150 farklı ülkede 500 binden fazla mısırlı'nın referandumda oy kullanmasının beklendiğini duyurdu.
 
gerilim 22 kasım'da başladı
 
anayasa taslağı, özellikle kadın haklarının ve bireysel özgürlüklerin gözardı edildiği gerekçesiyle eleştiriliyor. taslağa yönelik bir diğer eleştiri de, müslüman din adamlarına yasalar üzerinde söz hakkı tanıyan taslağın, onda biri hristiyanlardan oluşan 83 milyonluk nüfusun çeşitliliğini yansıtmadığı.
 
mısır'daki siyasi kriz, cumhurbaşkanı mursi’nin 22 kasım’da kendisine olağanüstü yetkiler veren ve onu yargıdan muaf tutan kararnameyi yayımlamasıyla. mursi, ülke çapında protesto gösterilere neden olan kararnameyi geri çekmiş ancak anayasa taslağının referandumunu ertelememişti. 
 
anayasa düzenlemesinin geçersiz sayılması ve yapılacak anayasa tasarısı referandumunun iptal edilmesi için açılan dava ise salı günü görülmeye başlanmıştı.
 
iktidarı ordudan devraldı
 
mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey (yak) üstlenmişti. temmuz ayında ise mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başlamıştı.
 
devrim sürecinde 800’den fazla kişi kaybederken, 11 bine yakın kişi yaralandı.
 
ülke tarihinde demokratik seçimle göreve gelen ilk isim olan mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı olmuştu. mısır'da ağustos ayında da başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başlamıştı.
 
cumhurbaşkanı mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yak başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti.
 
mursi ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;