Türkiye
Muhalefet süre baskısı istemiyor
TBMM Başkanı Çiçek'le buluşan CHP ve BDP liderleri, yeni anayasayı yazan komisyon için iktidar kanadından zaman kısıtlaması yapıldığını söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
'30 yıl bekledik'
'Masadan kalkmayacağız'
71 madde görüşüldü

askeri yönetim döneminde hazırlanan anayasayla 31 yılı geride bırakan türkiye'de, başkent ankara'daki meclisi sivil anayasa yazımı için yeni yılda yoğun bir mesai bekliyor. türkiye büyük millet meclisi (tbmm) başkanı cemil çiçek, yılın ilk çalışma gününde vakit kaybetmeden yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda partilerin nabzını yoklamaya devam etti. çiçek'in çarşamba günü ziyaret ettiği partiler ana muhalefet chp ile kürtlerin ağırlıklı temsil edildiği bdp oldu.
çiçek, anayasa uzlaşma komisyonu'nun çalışmalarıyla ilgili ilk görüşmesini chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdi.
bugüne kadar, anayasa yazım çalışmalarında masadan kalkmayacaklarını belirten kılıçdaroğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada 'yürütme organının yasama organına zaman konusunda baskı yapmaması gerektiğini' söyledi. anayasa çalışmalarında tartışma zemini yaratılmasını isteyen chp lideri, çiçek'in de bu konuda kendileriyle hemfikir olduğunu söyledi.
çiçek, chp'nin ardından bdp eş genel başkanı selahattin demirtaş'ın kapısını çaldı, burada da benzer bir şikayetle karşılaştı. demirtaş, "önümüzde birkaç yıl daha süre yok ama 2-3 ay gibi bir süre baskısı altında da komisyon çalışmamalı" dedi.
bdp yeni anayasayla ilgili 'kırmızı çizgilerini' bir süre önce ilan etmişti. anadilde eğitim ve vatandaşlık tanımının değişmesi bdp'nin temel talepleri arasında.
çiçek: dönülmez noktadayız
iki liderle buluştuktan sonra kameraların karşısına geçen çiçek, "dört siyasi parti olarak geri dönülmez bir noktadayız. bizim bu işi sonlandırmamız gerekiyor" diye konuştu.
herhangi bir tarafın masadan kalkacağına dair bir izlenim edinmediğini dile getiren çiçek, "anayasa sorununu çözüme kavuşturacak olan siyasi partilerimiz ve tbmm'dir. 30 yıldır tartıştığımız anayasa sorununu bir 30 yıl daha sürdürme imkanımız yoktur" diye konuştu.
uzlaşma çıkmazsa iktidar kendi taslağını sunacak
yeni anayasayla ilgili görüşme trafiğine başbakan recep tayyip erdoğan'la başlatan çiçek, daha sonra mhp genel başkanı devlet bahçeli ile sürdürmüştü.
Yorumlar