Türkiye

Muhalefet süre baskısı istemiyor

TBMM Başkanı Çiçek'le buluşan CHP ve BDP liderleri, yeni anayasayı yazan komisyon için iktidar kanadından zaman kısıtlaması yapıldığını söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

'30 yıl bekledik'

'Masadan kalkmayacağız'

71 madde görüşüldü

Çiçek, son yaptığı görüşmelerle komisyondaki bütün partilerin görüşünü almış oldu. [AA]

askeri yönetim döneminde hazırlanan anayasayla 31 yılı geride bırakan türkiye'de, başkent ankara'daki meclisi sivil anayasa yazımı için yeni yılda yoğun bir mesai bekliyor. türkiye büyük millet meclisi (tbmm) başkanı cemil çiçek, yılın ilk çalışma gününde vakit kaybetmeden yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda partilerin nabzını yoklamaya devam etti. çiçek'in çarşamba günü ziyaret ettiği partiler ana muhalefet chp ile kürtlerin ağırlıklı temsil edildiği bdp oldu.

çiçek, anayasa uzlaşma komisyonu'nun çalışmalarıyla ilgili ilk görüşmesini chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdi.

bugüne kadar, anayasa yazım çalışmalarında masadan kalkmayacaklarını belirten kılıçdaroğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada 'yürütme organının yasama organına zaman konusunda baskı yapmaması gerektiğini' söyledi. anayasa çalışmalarında tartışma zemini yaratılmasını isteyen chp lideri, çiçek'in de bu konuda kendileriyle hemfikir olduğunu söyledi. 

çiçek, chp'nin ardından bdp eş genel başkanı selahattin demirtaş'ın kapısını çaldı, burada da benzer bir şikayetle karşılaştı. demirtaş, "önümüzde birkaç yıl daha süre yok ama 2-3 ay gibi bir süre baskısı altında da komisyon çalışmamalı" dedi.

bdp yeni anayasayla ilgili 'kırmızı çizgilerini' bir süre önce ilan etmişti. anadilde eğitim ve vatandaşlık tanımının değişmesi bdp'nin temel talepleri arasında.  

çiçek: dönülmez noktadayız

iki liderle buluştuktan sonra kameraların karşısına geçen çiçek, "dört siyasi parti olarak geri dönülmez bir noktadayız. bizim bu işi sonlandırmamız gerekiyor" diye konuştu.

herhangi bir tarafın masadan kalkacağına dair bir izlenim edinmediğini dile getiren çiçek, "anayasa sorununu çözüme kavuşturacak olan siyasi partilerimiz ve tbmm'dir. 30 yıldır tartıştığımız anayasa sorununu bir 30 yıl daha sürdürme imkanımız yoktur" diye konuştu.

uzlaşma çıkmazsa iktidar kendi taslağını sunacak

yeni anayasayla ilgili görüşme trafiğine başbakan recep tayyip erdoğan'la başlatan çiçek, daha sonra mhp genel başkanı devlet bahçeli ile sürdürmüştü.

iktidardaki ak parti'nin yeni anayasadaki önceliği parlamanter sistemden başkanlık sistemine geçilmesinin sağlanması. muhalefet bu öneriye karşı çıkarken mhp, ak parti'nin bu ısrarıyla komisyon çalışmalarını tıkadığını savunmuştu
 
başbakan erdoğan ise komisyonun yeterince hızlı çalışmadığından şikayet etmişti. komisyona makul bir süre vermeyi gündeme getiren iktidar, eğer bu sürede anayasa taslağı ortaya çıkmazsa kendi metnini sunmak istiyor. 
 
uzlaşılan madde sayısı 23
 
19 ekim 2011 tarihinde kurulan komisyonda, meclisteki dört siyasi partiden üçer temsilci bulunuyor. yeni anayasanın yazılabilmesi için komisyonda yer alan dört partinin de her konuda görüş birliğine varması gerekiyor.
 
yedi aydır maddeler üzerinde çalışan komisyon, 71 maddeyi görüştü ancak üzerinde mutabakat sağlanarak kaleme alınan madde sayısı 23'te kaldı.
 
partilerin yaptığı anlaşmaya göre dört partiden birinin komisyondan çekilmesi durumunda komisyon da düşmüş sayılacak. 
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;