Ortadoğu

Muhaliflerde kimyasal silah endişesi

SUK Başkanı Abdulbasid Seyda, kendi halkını bombalayan Suriye rejiminin yasak silahlara başvurmaktan çekinmeyeceğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Hatay'da konuştu

Acil yardım talebi

Halep'te kuşatma

Suriye ordusu Halep'te muhaliflerin tutunduğu bölgeleri ele geçirmeye çalışıyor. [Reuters]

suriye ulusal konseyi (suk), şam rejiminin kimyasal silahlara başvurmasından endişeli.

suriyeli muhaliflerin oluşturduğu en büyük grup olan suk'un başkanı abdulbasid seyda, türkiye'nin hatay kentinde cumartesi akşamı düzenlediği basın toplantısında, şiddetli çatışmaların sürdüğü suriye'de, ordunun kimyasal silah kullanması yönünde endişeleri olduğunu söyledi. 

seyda, suriye ordusunda bulunan keskin nişancıların çocukları hedef aldığını, halka karşı kullanımı yasak kurşunlardan ve bombalardan yararlanıldığını tespit ettiklerini belirtti.
 
helikopterler kullanarak halkının üzerinde bomba, füze yağdıran şam rejiminin kimyasal silahları da hiç çekinmeden kullanabileceğini düşündüklerini kaydeden seyda, suriye'nin bütün şehirlerinin bir afet bölgesi olduğunu, uluslararası toplumun ülkedeki gelişmelere çok acil müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
 
seyda, basın toplantısında bm'ye de tepki gösterdi.  bm’nin mevcut yapısıyla suriye halkının ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini düşünmediklerini söyleyen seyda, güvenlik konseyi'nde suriye ile ilgili kararın yine rusya ile çin'in 'çifte vetosuna' takıldığını hatırlattı.
 
suriye ile ilgili kararların, konsey'de ele alınamayacağını düşündüklerini ifade eden seyda, ‘bu yüzden suriye dostları grubundaki ülkelerin güvenlik konseyi dışında çözüm aramaları gerektiğini’ belirtti. 
 
tank ve uçaksavar talebi
 
aynı basın toplantıda konuşan suk dış ilişkiler komitesi üyesi dr. halit hoca da gazetecilere yaptığı açıklamada, suk ve muhalefetin siyasi çözümden yana olduğunu ancak suriye devlet başkanı beşar esad'ın hiçbir şekilde siyasi çözüme yanaşmadığını belirtti.
 
suriye ordusunun yarıdan fazlasının firari duruma düştüğünü öne süren hoca, muhaliflerin oluşturduğu özgür suriye ordusu'nun (öso) da giderek güçlendiğini kaydetti. ancak muhaliflere daha çok destek verilmesi gerektiğini belirten hoca, "özgür suriye ordusu'na tank ve uçaksavarların sağlanması gerekiyor. eğer helikopterlere karşı, tanklara karşı caydırıcı bir silahı olursa suriye rejimi bayrama kadar ayakta kalamaz" dedi.
 
halep'te operasyon
 
öte yandan suriye ordusu, geçtiğimiz günlerde şam’da hükümet üyelerini hedef alan intihar saldırısının ardından sıklaştırdığı operasyonlarına devam ediyor. 
 
aktivistlerin verdiği bilgilere göre, güvenlik güçleri ülkenin kuzeyindeki halep kentinde silahlı muhaliflerin bulunduğu bölgeleri ağır silahlar ve zırhlı araçlarla kuşattı. operasyon ve çatışmalar üzerine yüzlerce aile evlerini terk ederek güvenli bölge ararken, son iki gündür isyancıların elinde olan selahaddin semti de yenide ordunun kontrolüne geçti. 
 
kentin nüfusça yoğun bölgelerinden yoksul sakhur mahallesinde de silah ve patlama sesleri yükseldi. al jazeera’nin telefonda görüştüğü bir mahalle sakini, “bir süredir ilk defa dün gece  bombardıman durdu, halep tam anlamıyla bir savaş alanına döndü” dedi. 
 
muahliflerin oluşturduğu londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi, çatışmaların cumartesi günü öğleden sonrakentin bazı bölgelerine yayıldığını açıkladı. örgüt yetkilileri ayrıca, isyancıların tutunduğu hums kentindeki el rastan semti girişinde yoğun çatışmaların yaşandığını, suriye askerlerinin bölgeye girmeye çalıştığını aktardı. 
 
son operasyonlarında yaşanan can kaybı konusunda şuana kadar net bir bilgi yok. ancak hums’taki bir cezaevinde çıkan isyanda iki kişinin öldüğü bildirildi. muhaliflerin verdiği bilgiye göre gece saatlerinde çıkan isyana bazı gardiyanların da  katıldığı ancak cezaevine ulaşan ordu birliklerinin olayı bastırdığı bildirildi. 
 
geçen yıl başlayan halk ayaklanmasından bu yana, ilk kez bu denli şiddetli çatışmalara sahne olan başkent şam’da ise durum sakinleşiyor. isyancıların konuşlandığı el midan semtinde ordunun kontrolü tamamen ele geçirdiği, silah seslerinde geriye, çevreye saçılmış cesetler ve harabeye dönmüş binaların kaldığı bildiriliyor. 
 
ayaklanmadan iç savaşa
 
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
 
muhaliflerin oluşturduğu suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti.
 
devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi ise ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3000 polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;