Mısır'da Mursi Dönemi

'Mursi'nin kararı yetersiz'

Muhalifler, yetkilerini artıran kararnameyi iptal eden Mısır Cumhurbaşkanı'ndan, anayasa referandumunu da ertelemesini istedi.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Muhaliflerden uyarı

Oylama 15 Aralık'ta

Siyasi partilerle görüştü

Muhalifler, Mursi'ye tepki göstererek Başkanlık Sarayı dışında gösteriler düzenlemişlerdi. [Reuters]

22 Kasım'da duyurulan kararlar

-mısır'da devrim sürecinde protestocuların öldürülmesiyle ilgili olarak yeniden soruşturma açılacak. 

-cumhurbaşkanının onayladığı yasalar ve yayımladığı kararnameler herhangi bir kişi ya da kurum tarafından iptal edilemeyecek.

-cumburbaşkanı, en az 40 yaşındaki bir kişiyi dört yıllığına başsavcı olarak atayacak.

-kurucu meclis'e yeni anayasa taslağını hazırlaması için iki ay daha verilecek.

-hiçbir yargı kurumu, kurucu meclis’i ya da şura meclisi'ni feshedemeyecek.

mısır'ın önde gelen muhalif gruplarından ulusal selamet cephesi, cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin, yetkilerini artıran kararnameyi iptal etmesinin yeterli olmadığını bildirdi. muhalif grup, mursi'den, anayasa taslağının oylanacağı referandumun ertelenmesini istedi. 

ulusal selamet cephesi'nden adının açıklanmasını isteyemen bir üst düzey bir yetkili, mısır'ın resmi haber ajansı mena'ya yaptığı açıklamada, "temel taleplerimizden biri, anayasaya yönelik oylamanın ertelenmesiydi. bunun yerine getirilmemesi daha fazla çatışmaya yol açacaktır" dedi.  
 
mursi, cumartesi akşamı, kararlarını yargı denetimi dışına çıkaran 22 kasım tarihli kararnameyi iptal ettiğini açıklamıştı. ancak mısır cumhurbaşkanı anayasa referandumunun tarihini değiştirmemiş, oylamanın, önceden duyurulduğu gibi 15 aralık'ta yapılacağını bildirmişti. 
 
muhalifler, en fazla üyesini müslüman kardeşler'in siyasi kanadı özgürlük ve adalet partisi'nin oluşturduğu kurucu meclis'ten geçen anayasa taslağını, özellikle kadın hakları ve bireysel özgürlük gibi alanlarda yeterli olmadığı gerekçesiyle eleştiriyor.
 
'halkın tamamını temsil etmiyor'
 
ulusal selamet cephesi üyesi ve liberal özgür mısırlılar partisi lideri ahmed said ingiliz reuters haber ajansına yaptığı açıklamada,  "tüm bu olanlardan sonra, mısırlıların tamamını temsil etmeyen bir anayasayı geçirmek istediklerini tahayyül edemiyorum" dedi. said ayrıca, ulusal selamet cephesi'nin gün içinde toplanarak mursi'in son kararına verilecek resmi yanıtı belirleyeceğini söyledi.
 
mursi'nin yetkilerini artıran kararnameyi ilan etmesinden sonra mısır sokaklarında başlayan muhalif gösteriler, kahire'deki başkanlık sarayı binası önüne kadar taşınmıştı.
 
gösterilerin muhaliflerle iktidar yanlıları arasında çatışmalara varması üzerine mursi, cumartesi günü parti temsilcileriyle bir diyalog toplantısı düzenleyerek tartışmalı kararnameyi iptal ettiğini duyurmuş ve yeni kararları açıklamıştı.  
 
buna göre 15 aralık'ta yapılacak referandumda anayasa taslağının kabul edilmemesi halinde yeni bir komisyon oluşturulması için üç ay içinde seçime gidilmesini öngörüyor. bu durumda yeni komisyondan, anayasa taslağını en fazla altı ay içinde tamamlaması istenecek. cumhurbaşkanı da, anayasayı onayladıktan sonra seçmenleri 30 gün içinde referanduma çağırabilecek.
 

Tartışmalı taslak

anayasa taslağına göre,

-'şeriat ilkeleri' temel yasama kaynağı olacak.

-devlet, 'mısır ailesinin mahiyetini koruyacak, ahlaki değerlerini teşvik edecek'. 

-taslakta kadın-erkek eşitliğine değinen özel bir madde yok.

yeni kararlar doğrultusunda, 25 ocak 2011 ile 30 haziran 2012 tarihleri arasında göstericilerin ölümüne sebebiyet veren kişilerin, haklarında yeni delillerin ortaya çıkması halinde, yeniden yargılanmalarına olanak sağlanması öngörülüyor. söz konusu kişiler hakkında beraat kararı alınmış olsa da bu durum değişmeyecek. 
 
iktidarı seçimle devraldı
 
mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlenmişti. temmuz ayında ise ülkede demokratik ilk seçimleri kazanan muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başlamıştı. 
 
muhammed mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı olmuştu. ağustos ayında ise, başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başlamıştı. 
 
mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey (yak) başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti. 
 
mursi, ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.
 
mısır'da devrim sırasında ise 800’den fazla kişi hayatını kaybederken, 11 bine yakın kişi de yaralandı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;