Dünya

Myanmar'da seçim tarihi belli oldu

Demokrasi yanlısı lideri Ang San Su Çi'nin partisinin siyasete döneceği 20 yıl sonraki ilk seçimler 1 Nisan'da gerçekleşecek.

Haberin Öne Çıkanları

20 yıl sonra bir ilk

Su Çi siyasette

48 koltuk açıldı

Ang San Su Çi, parlamentodaki 48 koltuğa sahip olmak istediklerini söyledi. [Reuters]

myanmar genel seçimlere gidiyor. hükümet cuma günü yaptığı açıklamada, seçimlerin 1 nisan'da düzenleneceğini duyurdu. 

gelecek seçimlerde, myanmar ulusal demokrasi birliği partisi (nld) 20 yıl sonra tekrar siyasete atılacak.
 
parti lideri ang san su çi, üyelere yönelik konuşmasında, parlamentodaki 48 koltuğa sahip olmayı hedeflediklerini söyledi. 
 
askeri yönetim, seçimler için  40'ı meclisin alt kanadında, altısı üst kanadında ve ikisi de bölgesel mecliste olmak üzere toplam 48 koltuktan oluşan kontenjan açacak. 
 
asker, 440 koltuklu alt meclisin 110'unu, 224 kişilik üst mecliste 56 sandalyeyi ganti altına almış durumda. 
 
20 yıl sonra ilk seçim
 
myanmar’da muhalefetin simgesi aung san suu kyi’in partisi nld , 2010 yılında seçimleri boykot ettiği gerekçesiyle feshedilmişti. ancak 23 aralık itibariyle yeniden yasal statüsüne kavuşmuştu. 
 
askeri yönetim tarafından toplam 15 yıl boyunca ev hapsine mahkum ettiği su çi, 2010 yılında serbest bırakılmıştı.
 
tutuklu olduğu dönemde nobel barış ödülü kazanan su çi, 1995 yılından serbest bırakılmasının ardından defalarca hapis cezasına çarptırılarak toplam 15 yıl mahkum olmuştu. 
 
nld, 1990 yılında yapılan son seçimlerde halkın desteğinin yüzde 82'sini almayı başarmıştı. ancak partinin iktidara geçmesi, askeri yönetim tarafından kabul görmemişti. 
 
askerin yönetimdeki etkisi halen sürse de, ülke 1990'dan bu yana ilk defa genel seçimlere gidecek. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;