Dünya

Myanmar'dan müzakere teklifine ret

ASEAN örgütü, Arakan eyaletinde şiddetin durması için yaptığı üçlü görüşme teklifinin kabul edilmediğini açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

'İç mesele'

En az 84 kişi öldü

'Müslümanlar öldürülüyor'

Myanmar yönetimi çatışmaları 'iç mesele' olarak görüp, görüşmelere yanaşmıyor. [Reuters]

Rohingya Müslümanları

eski adı burma olan myanmar’da çeşitli etnik gruplar yaşıyor. ülkedeki rohingya müslümanlarının sayısının ise 800 bin olduğu sanılıyor. ancak söz konusu müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri değil. nüfusunun çoğunluğu budist olan myanmar'da hükümet ve birmanyalıların çoğu, bangladeş'in güneyinde konuşulana benzer bir bengali lehçesi ile konuşan rohingya müslümanlarını 'kaçak göçmen' olarak görüyor. bm'ye göre ise bu grup, dünyada en fazla baskı gören azınlıklar arasında.

myanmar yönetimi, güneydoğu asya uluslar birliği’nin (asean) arakan eyaletindeki şiddeti durdurmak amacıyla yaptığı ‘açık müzakere’ teklifini reddetti. 

asean genel sekreteri surin pitsuvan, salı günü malezya'nın başkenti kuala lumpur'da yaptığı açıklamada; myanmar yönetiminin çatışmaları bir 'iç mesele' olarak gördüğünü söyledi. asean daha önce örgüt, bm ve myanmar yönetimi arasında, farklı grupların çatıştığı bölgede barışın sağlanması için görüşmeler yapılması için teklifte bulunmuştu. 

son olarak bm, myanmar’ın arakan eyaletinde farklı gruplar arasında yaşanan şiddeti durdurmak için acil eylem çağrısında bulunmuştu. çin yönetimi de taraflar arasında yaşanan gerilimin yatıştırılması için diyalog ve müzakere çağrısı yapmıştı. 

kanlı çatışmalar

bir grup rohingya müslümanının haziran ayında budist bir kadına tecavüz etmek ve kadını öldürmekle suçlanmasının ardından arakan'da gerginlik artmıştı. budistler ve rohingya müslümanları arasındaki son şiddet dalgası 21 ekim’de başlamış; çatışmalarda en az 84 kişi hayatını kaybetmiş, 129 kişiyse yaralanmıştı. 

insan hakları örgütleri ise gerçek ölü ve yaralı sayılarının bunun çok daha üstünde olduğunu savunuyor. new york merkezli insan hakları izleme örgütü ağustos ayında myanmar’daki şiddet olaylarıyla ilgili bir rapor yayımlamıştı. örgüt, haziran ayında arakan'da başlayan olaylarda  rohingya müslümanlarının güvenlik güçleri tarafından toplu halde tutuklandıklarını, öldürüldüklerini ve tecavüze maruz kaldıklarını belirtmişti.

arakan'daki çatışmalarda ölenler ve yaralananlar dışında, çok sayıda kişi de evlerini terketmek zorunda kaldı.

türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, müslümanların durumunu görmek amacıyla ağustos ayında bir heyetle myanmar'a gitmişti. heyette, başbakan recep tayyip erdoğan'ın eşi emine erdoğan ve kızı sümeyye erdoğan da yer almıştı. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;