Ortadoğu
Netanyahu'dan 'sessizlik' emri
İsrail Başbakanı, Rusya'nın Suriye'ye S-300 füzeleri gönderme planına tepki gösteren bakanlarına yeni bir yorum yapılmamasını istedi.
Haberin Öne Çıkanları
Radyo duyurdu
Tehdit açıklaması
Rusya kararlı

rusya'nın suriye'ye s-300 füzleri göndermekte ısrar etmesini sert dille eleştiren israilli bakanlara, başbakan binyamin netanyahu'dan uyarı geldi. netanyahu, kabine üyelerinden, konuyla ilgili olarak sessiz kalmalarını istedi.
israil başbakanı'nın talimatı, çarşamba günü ülkenin resmi radyosu tarafından kamuoyuna duyuruldu. israil radyosunun haberine göre, birçok israilli bakanın rusya’yı sert şekilde eleştirmesinin ardından netanyahu, yetkililerden konuyla ilgili yeni bir yorum yapmamasını talep etti.
savunma bakanı moşe yalon, rusya'nın hamlesinin kendileri açısından tehdit oluşturduğunu belirtmişti. füzelerin suriye'ye ulaşması halinde israil’in harekete geçeceğini vurgulayan yalon, "talihsiz bir şekilde füzelerin gitmesi halinde ne yapacağımızı biliriz” ifadelerini kullanmıştı.
israil suriye'yi vurmuştu
şam rejimine giden silahların lübnan’daki şii örgüt hizbullah’ın eline geçmesinden endişe eden israil, bu ay başında suriye topraklarına hava saldırıları düzenlemişti. israil hava saldırılarında, hizbullah’a gidecek silah stoklarının hedef alındığını duyurmuştu.
rusya kararlı
rusya’nın suriye'ye hava savunma sistemi gönderileceğine dair açıklaması ise, salı günü gelmişti.
rus dışişleri bakan yardımcısı sergey ryabkov, füzelerle ilgili anlaşmanın yıllar önce imzalandığını hatırlatarak, "biz bu sevkiyatın istikrar faktörü olduğunu düşünüyoruz" demişti.
moskova, suriye'ye dış müdahaleyi caydıracağını düşündüğü her türlü önlemi almakta kararlı. rejime ve muhaliflere silah yardımı yapılması konusu, suriye krizinin en sıcak tartışma konularından biri.
ab, ambargoyu kaldırdı
son olarak, rejim güçleri ile muhalifler arasındaki silahlı çatışmaların başladığı mayıs 2011’den beri suriye'nin tümüne silah ambargosu uygulayan ab’ye üye 27 ülkenin dışişleri bakanları, pazartesi günü brüksel’deki toplantılarında, söz konusu uygulamaya devam etmeme kararı almıştı.
ambargonun kaldırılması kararı, suriye ve rusya yönetimlerinin tepkisine neden olmuştu. amerika birleşik devletleri (abd) ise, ab’nin kararına destek verdiğini açıklamıştı.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan hayatını kaybetti.
uluslararası toplum, ülkedeki krizi sona erdirmenin yollarını arıyor. son olarak suriye, abd ve rusya'nın öncülüğünde cenevre'de toplanacak konferansa katılacağını duyurmuştu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar