Kafkasya

Özbek okullarında Kırgızca eğitim

20 Özbek okulu, resmi dil olan Kırgızca eğitim vermeye başladı.

Oş Şehir Konseyi üyesi Iminov, Kırgızca dili eğitiminin arttırılması gerektiğini savundu. [Flickr: Ben Paarmann]

yeni eğitim yılının 1 eylül'de başlaması itibariyle, 35 özbek öğrenci, kırgızistan'ın kara-suu bölgesinde yer alan cholpon okulunda kırgızca öğrenime başladı. 

cholpon, sayıları artmakta olan, birinci sınıflara farklı dil alternatifleri sunan özbek okullarından yalnızca birisi. ülkedeki 27 özbek okulunun 20'si kırgızca eğitim imkanı sunmaya başladı. bu okullar, oş'taki özbek cemaatler tarafından destekleniyor. 
 
'kırgızca eğitimi artmalı'
 
kızının cholpon'da kırgızca eğitim aldığını söyleyen özbek kökenli anne mavluda hakimova, "kızım için kırgızca eğitim tercih etmemin sebebi, bunun ileride kızıma daha fazla iş fırsatı sunacak olması" dedi. hakimova, tercihinin baskıya dayalı olmadığını, herhangi bir grubun baskına maruz kalmadığını da sözlerine ekledi. 
 
cemaat liderleri, 2010 yılında yaşanan etnisiteye yönelik şiddetten sonra, bölgedekilerin yeniden uyum sağlaması için çalışmalarını sürdürüyor. 
 
kırgızca eğitimin bütün özbek okullarına yayılması gerektiğini söyleyen oş şehir konseyi üyesi amonullo iminov, okullardaki kırgızca dili eğitiminin saat sayısının arttırılması gerektiğini savundu. 
 
27 özbek okulunun 20'sinde yürürlüğe giren düzenlemenin bir başarı olduğunu söyleyen iminov, kırgızca'ya yönelik telep arttığı takdirde ek sınıflar açabileceklerini dile getirdi. 
 
'ayrımcılık yaratabilir'
 
'etnik gruplar arasındaki ayrımı azaltmayı hedefleyen' yeni politikayla ilgili kaygılar da yok değil. analist abdumomun mamaraimov, kırgızca'yı özbeklerin anadili olarak konumlandıran yeni eğitim politikasının, özbekler üzerinde ayrımcı bir yaptırım etkisi yaratma olasılığı üzerinde duruyor. 
 
gazeteci-yazar erkin baynazarov liderliğindeki 50 kişilik milliyetçi bir grup , özbek öğrencilerin yalnızca özbekçe eğitim almasını, bunun öğrenciler için daha faydalı olacağını savunuyor. 
 
grup, geçtiğimiz yıl ülkenin güneyindeki celalabad şehrinde bulunan özbek okullarının zarar görmesinin hemen ardından, öğrencilerin anadilde eğitim görmekten uzaklaştırılmasının çocuklar açısından olumsuz olacağını savunuyor. 
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;