Türkiye

Patrik'ten yeni anayasa önerisi

TBMM'ye görüşlerini aktaran Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Din, vicdan ve ibadet özgürlüğü garanti altına alınsın" dedi.

Konular: Yeni Anayasa

Haberin Öne Çıkanları

İlk resmi davet

'İkinci sınıf değiliz'

'Eşitlik uygulansın'

Bartolomeos "Biz de her türk vatandaşı gibi oyumuzu kullanıyor, askerlik görevimizi yerine getiriyoruz" diye konuştu. [AA]

Anayasa mesaisi sürüyor

tbmm başkanı cemil çiçek'in başkanlığında ilk toplantısını 19 ekim’de yapan anayasa uzlaşma komisyonu’nda adalet ve kalkınma partisi'nden (akp) ahmet iyimaya, mehmet ali şahin ve mustafa şentop, cumhuriyet halk partisi'nden (chp) süheyl batum, rıza türmen ve atilla kart, milliyetçi hareket partisi'nden (mhp) tunca toskay, faruk bal ve oktay öztürk, barış ve demokrasi partisi'nden (bdp) ayla akat ata, altan tan ve sırrı süreyya önder yer alıyor. anayasa metninin 2012 sonunda tamamlanması hedefleniyor.

türkiye'de yeni bir anayasanın hazırlanması için oluşturulan türkiye büyük millet meclisi (tbmm) anayasa uzlaşma alt komisyonu'nda bir ilk yaşandı. fener rum patriği dimitri bartholomeos, rum cemaatinin anayasaya ilişkin taleplerini komisyon ile paylaştı.

cumhuriyet döneminde ilk defa azınlıklara bu amaçla resmi bir davet yapıldığını söyleyen bartholomeos, "yeni anayasanın hepimizin anayasası olmasını istiyoruz'' dedi.

ruhban okulu'nun tekrar açılması ile din, vicdan ve ibadet özgürlüğü sağlanmasını istediklerini söyleyen bartholomeos, "şu ana kadar devlet tarafından kiliseye ve azınlık okullarına maddi yardımda bulunulmadı. halbuki eşitlikten bahsediyorsak-nitekim anayasamızda bahsediyor-, bu eşitliğin her alanda uygulanması gereklidir'' diye konuştu.

ikinci sınıf vatandaş olmak istemediklerini aktaran bartolomeos, sözlerini şöyle sürdürdü:

"biz de her türk vatandaşı gibi oyumuzu kullanıyoruz, askerlik görevimizi yerine getiriyoruz. bugüne kadar olan haksızlıkların tekrarlanmaması için ricada bulunduk. bütün bunların yeni anayasa ile garanti altına alınmasını rica ettik. eminiz ki böyle olacak" dedi. 

'süryanilere azınlık statüsü verilsin'

tbmm anayasa uzlaşma alt komisyonu'na önerilerini sunan bir diğer isim ise mor gabriel manastır vakfı başkanı kuryakos ergün oldu. lozan antlaşması'nda tanınmayan süryaniler için azınlık statüsü talep eden ergün, "mülkiyet hakkı ile ilgili düzenlemenin daha genel, koruyucu, azınlıkları daha fazla koruyan bir düzenleme haline dönüştürülmesini de istedik" diye konuştu.

süryanicenin unesco tarafından 'tehlike altında' olduğunun raporlandığını hatırlatan ergün, süryani dili ve eğitiminin verilmesini, geliştirilmesini, yaşatılmasını istediklerini aktardı.

din ve vicdan özgürlüğüne de değinen ergün, diyanet işleri başkanlığı'nda gayrimüslümlerin temsil edilmesini, devletin ayırdığı bütçeden tüm din adamlarının yararlanmasını istediklerini açıkladı.

ders müfredatlarıyla ilgili de sorunları olduğunu söyleyen ergün, "süryanilerin devlet makamlarında, bürokraside görev alabilmeliler" dedi. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;