Amerika
Perulu madenciler kurtarıldı
Dokuz işçi, yedi günlük çabanın sonucu yeryüzünün 250 metre altından çıkarıldı ve gün ışığını gördü.
Haberin Öne Çıkanları
Yedi gündür sürüyor
Gıda yardımı yapılıyor
Sık sık kaza yaşanıyor

güney amerika ülkelerinden peru'nun güneyinde kaçak çalıştırılan bir madende mahsur kalan işçiler, kurtarıldı. başkent lima'ya 565 kilometre uzaktaki ica bölgesinde yer alan bakır madeninde yedi gündür kurtarılmayı bekleyen işçilerden ilk olarak cabeza de negro yeryüzüne çıkarıldı.
yerel saatle 07.00'de başlayan operasyonda kurtarılan işçiler, battaniyelere sarılmış ve güneş gözlüğü takmış halde tek tek yürüyerek madenden çıktı. işçilerden birinin oksijen maskesi taktığı ve güçlükle yürüdüğü görüldü.
işçiler, madenin önünde kendilerini bekleyen peru devlet başkanı ollanta humala ve akrabalarını selamladı.
günlerdir çalışan kurtarma ekipleri, devam eden heyelanlar ve çökme riski nedeniyle iletişim kurduğu işçilere adım adım ulaşabildi. peru'dan bildiren al jazeera muhabiri mariana sanchez, kurtarılan madencilerin iki saat içierisinde hastaneye sevk edildiğini söyledi. sanchez, humala'nın da kurtarma çalışmalarını gece boyunca takip ettiğini sözlerine ekledi.
işçiler, mahsur kalmadan önce ica bölgesinde 1980'lerin başında kapatılan madende kendi inisiyatifleriyle çalışıyordu.
ağustos 2010'da güney amerika ülkelerinden şili'de 33 madenci san jose'deki madende mahsur kalmış ve 69 günlük çalışmanın ardından kurtarılmıştı.
maden kazaları sık yaşanıyor
peru'da hükümetin aldığı önlemlerin yetersizliği nedeniyle sık sık maden kazaları yaşanıyor. ülkede son olarak, geçtiğimiz mart ayında lima'nın batısındaki jicamarca'da kaçak işletilen bir madende meydana gelen çökme sonucunda üç işçi yaşamını yitirmişti.
peru'da kaçak maden işletmeleri nedeniyle güvenlik güçleri ve işçiler karşı karşıya geliyor. yine geçtiğimiz ay puerto maldonado kentinde meydana gelen şiddetli çatışmalarda üç sivil yaşamını yitirmiş ve 55 kişi de yaralanmıştı.
ülkede, çoğu kaçak küçük işletmelerle ilgili düzenlemeye gitmek isteyen hükümetle madenciler arasındaki görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine işçiler ayaklanmıştı.
devlet başkanı ollanta humala, aralık ayında çevreciler ve hükümeti karşı karşıya getiren maden projesi yüzünden de cajamarca bölgesinde 60 gün süreyle olağanüstü hal ilan etmişti.
zengin altın ve bakır yataklarına sahip peru'da madenler uluslararası şirketler tarafından işletiliyor. ülke ekonomisi ağırlıklı madenciliğe dayanıyor ve ihraç gelirinin yüzde 61’ini madenler oluşturuyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar