Haber

Piri Reis yola çıktı

Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz araştırması yapacak olan Piri Reis araştırma gemisi, bugün İzmir'in Urla ilçesinden demir aldı.

Konular: Türkiye, Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Ankara ilk adımı attı

Piri Reis Akdeniz'e açılıyor

Türkiye'nin tek gemisi

Türkiye'de bilimsel deniz araştırmaları yapmak için inşa edilen ilk gemi. [Fotoğraf: Dr. Tarık İlhan]

ankara, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti (kktc) ile imzalanan kıta sahanlığı anlaşması sonrası ilk adımı attı. piri reis, anlaşmasının kapsadığı bölgelerde görev yapmak üzere yola çıktı. gemi, ilk etapta kıbrıs'ın kuzeyinde sismik araştırmalar yapacak. 

gemide, dokuz eylül üniversitesi'nden 8, türkiye petrolleri anonim ortaklığı'ndan 2 olmak üzere toplam 21 personel bulunuyor.

dokuz eylül üniversitesi deniz bilimleri teknoloji enstitüsü müdürü profesör hüseyin avni benli, gerektiğinde başka gemilerin de piri reis'e refakat edeceğini söyledi.

gemi göreve hazır

piri reis, petrol sondajının yapılabilmesi için gerekli sismik araştırmaları (deniz tabanın ve altının incelenmesi) yapabilecek türkiye'nin tek gemisi.

1974 yılında ege denizi'ndeki petrol arama çalışmalarını yürüten yabancı bandıralı bir geminin, izmir körfezi açıklarında uluslararası baskılar üzerine çalışmaları yarıda bırakması yerli bir araştırma gemisine sahip olma fikrini de ortaya çıkardı.

arama kurtarma ve mayın taramada kullanılan ''hora'' gemisine kıbrıs barış harekatı'ndan sonra araştırma ekipmanları monte edilmesiyle, türkiye ''sismik 1'' adı verilen sismik araştırma gemisine sahip oldu.

yıllarca mta bünyesinde ege, marmara ve karadeniz'de yüzlerce bilimsel araştırmaya yürüten ''sismik 1''in geçtiğimiz yıllarda itü denizcilik fakültesine bağışlanmasının ardından ise dokuz eylül üniversitesi (deü) deniz bilimleri ve teknolojisi enstitüsü bünyesinde çalışmalar yürüten ''k. piri reis'' türkiye'nin sismik çalışma yapabilecek tek gemisi unvanını aldı.

bugüne kadar 'güney akım doğal gaz geçiş güzergahı etüdü' ve 'türkiye'nin demersal balık stoklarının belirlenmesi projesi' başta olmak üzere 200'ün üzerinde çalışmayı başarıyla gerçekleştiren gemi, 15-20 gün aralıksız seyir yapabiliyor.

gemi ayrıca, gelişmiş iletişim imkanlarına, oşinografik, biyolojik, jeolojik-jeofizik ekipmanlar ile iyi bir laboratuvara sahip.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;