Kafkasya

Portre: Mihail Saakaşvili

Devrimle iktidara gelen ve Rusya ile ayrılıkçı bölgeler yüzünden savaşa giren Gürcistan Cumhurbaşkanı, iki dönem yaptığı için aday olamıyor ve görevini bırakıyor.

Konular: Rusya
Saakaşvili’nin Birleşik Ulusal Hareket Partisi, 2012 yılında düzenlenen genel seçimleri kaybetti.
Saakaşvili’nin Birleşik Ulusal Hareket Partisi, 2012 yılında düzenlenen genel seçimleri kaybetti. [Reuters]

gürcistan cumhurbaşkanı mihail saakaşvili, 21 aralık 1967 tarihinde, o dönemde sovyetler birliği'nin bağlı cumhuriyetlerinden biri olan ülkesinin başkenti tiflis’te dünyaya geldi. annesi tiflis devlet üniversitesi’nde tarih profesörü, babası ise fizik uzmanı olarak görev yapan saakaşvili, yine sovyetler biriliği'ne dahil olan cumhuriyetler arasında yer alan ukrayna’nın kiev üniversitesi’nde uluslararası hukuk öğrenimi gördü.

saakaşvili, yüksek lisansını abd'nin new york kentindeki columbia üniversitesi, doktorasını da bursla öğrenim gördüğü washington'daki george washington üniversitesi'nde tamamladı. fransa'nın strazburg kentindeki uluslararası insan hakları enstitüsü'nden de sertifika sahibi olan saakaşvili, 1999 yılında ülkesinde parlamento üyeliğine seçilerek siyasete atıldı.

dönemin gürcistan cumhurbaşkanı eduard şevardnadze tarafından ekim 2000'de adalet bakanlığı'na getirilen saakaşvili, eylül 2001'de yolsuzlukları gerekçe göstererek istifa etti. gürcü siyasetçi, aynı yıl yeniden milletvekilliğine seçildi. bakanlık görevini bırakmasının ardından birleşik ulusal hareket partisi'ni kurarak siyasetteki yolculuğuna devam etti. haziran 2002'de yapılan yerel seçimlerden zaferle çıkan saakaşvili, tiflis şehir konseyi'nin başkanlığı görevini üstlendi.

2 kasım 2003'te düzenlenen genel seçimlere hile karıştığını iddia eden saakaşvili, cumhurbaşkanı eduard şevardnadze'ye karşı muhalif bir hareket başlattı.

‘gül devrimi’

eski sovyet coğrafyasındaki birçok ülkede aynı dönemde ortaya çıkan muhalif hareketlerin bir benzeri, gürcistan'da da şevardnadze'ye karşı yürütülmeye başlandı. ‘gül devrimi’ adıyla anılan barışçı halk hareketinin baskılarına dayanamayan şevardnadze istifa etti ve 4 ocak 2004'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi sonucu bu koltuğa, abd ile avrupa ülkelerinin büyük desteğini arkasına almış olan saakaşvili oturdu.

yeni cumhurbaşkanı, ülkesinin ayrılıkçı abhazya ve güney osetya bölgelerinde otoriteyi sağlamayı amaçlayan politikalar izlerken, rusya’yı da sık sık gürcistan’ın içişlerine karıştığı gerekçesiyle sert şekilde eleştirdi.

taraflar, gürcistan’ın rusya'dan ithal ettiği doğal gaza ilişkin olarak da krizler yaşadı. yükselen gerginliğin sonucunda moskova, 2006 yılında ülkede yaşayan bazı gürcüleri sınır dışı etti ve gürcü ürünlerine ihracat yasağı getirdi.

ekim-kasım 2007'de muhalefet partileri, hükümet eliyle yolsuzluk yapıldığı ve cinayet işlendiği iddiaları üzerine, yönetime karşı ortaklaşa muhalif gösteriler düzenlemeye başladı. başkent tiflis’teki mitingin 7 kasım günü güç kullanılarak dağıtılmasının ardından saakaşvili, görevinin dolmasına daha bir yıl varken makamından istifa etti. 5 ocak 2008’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda yüzde 53 oy oranıyla kazanan saakaşvili, tekrar aynı koltuğa oturdu.

güney osetya savaşı

saakaşvili yönetimindeki gürcistan’ın, 7 ağustos 2008 gecesi, ayrılıkçı abhazya ve güney osetya’nın fiili kontrolünü ele geçirmek amacıyla askeri müdahalede bulunması sonucu gürcistan-rusya savaşı başladı. gürcü birliklerine karşı rus askerleri önce abhazya ve güney osetya'ya, daha sonra da gürcistan içlerine kadar girdi.

15 ağustos 2008'de imzalanan ateşkes anlaşması sonrası rus ordusu gürcistan içlerinden çekilse de, rus birliklerinin iki bölgede de varlığı devam etti. moskova ayrıca, 26 ağustos 2008'de tek taraflı olarak güney osetya ve abhazya’nın bağımsızlığını tanıdığını ilan etti.

genel seçimlere haftalar kala, cezaevi gardiyanlarının mahkumlarını cinsel olarak taciz ederken gösteren videoların yayınlanması saakaşvili’yi sarstı. 1 ekim 2012 tarihinde düzenlenen genel seçimleri kaybederek, gürcistan parlamentosu’ndaki çoğunluğunu yitirdi. seçimlerden, muhalif bidzina ivanişvili’nin gürcistan rüyası koalisyonu zaferle ayrıldı. 

ivanişvili, ''bu doğrultuda saakaşvili'nin bundan sonra atacağı en doğru ve mantıklı adım, istifa etmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erken tarihini belirlemesi olacaktır" dedi amsaakaşvili, yargı kararıyla ekim 2013'teki cumhurbaşkanlığı seçimine kadar cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturdu. bu durum gürcistan'da yıl içinde bir çok defa protesto gösterilerine neden oldu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;