Avrupa
Pussy Riot üyeleri yargılanıyor
Rusya lideri Putin’i hedef alan eylemlerle gündeme gelen punk grubunun üç üyesi yedi yıla kadar hapis istemiyle yargıç karşısına çıktı.
Haberin Öne Çıkanları
Katedrali basmışlardı
Başpiskoposa tepki
Ünlülerden destek

rusya’nın başkenti moskova’nın en büyük katedralinde devlet başkanı vladimir putin aleyhine düzenledikleri gösteri nedeniyle geçtiğimiz şubat ayından beri cezaevinde tutulan punk grubu pussy riot'ın üyeleri pazartesi günü mahkeme önüne çıktı. grup üyeleri, holiganlık yapmak ve toplumda dini nefreti teşvik etmek suçlamasıyla yargılanıyor.
ülkede 4 mart günü düzenlenen başkanlık seçimi öncesinde gerçekleştirdikleri eylem sırasında ‘meryem ana bizi putin’den kurtar’ adlı şarkıyı söyleyen 20’li yaşlarındaki üç müzisyen için yedi yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
rus ortodoks kilisesi eyleme büyük tepki göstermiş ve bunun dine hakaret olduğunu savunmuştu. grubun destekçileri ise yaşananların hükümetin muhaliflere karşı artan hoşgörüsüzlüğünün kanıtı olduğu görüşünde.
'pussy riot', rus ortodoks kilisesi başpiskoposu’nun görev yaptığı katedrali, kendisinin putin'e verdiği açık desteği protesto etmek amacıyla seçmişti.
meryem ana’ya yakardılar
renkli kar maskeleri ile katedrale ansızın giren nadejda tolokonnikova (22), maria alyokina (24) ve yekaterina samutseviç (29), normalde sadece din adamlarının yaklaşabildiği sunağın yanı başında, küfür ve argo ifadeler içeren bir şarkı söyleyerek, meryem ana'dan ‘putin'i başlarından atmasını’ istemişti.
pussy riot, adını dünyaya ocak ayında kızıl meydan'da yaptıkları benzer eylemle duyurmuş, buna ilişkin video, internette milyonlarca kez izlenmişti.
bir dakikalık maskeli protesto gösterileri nedeniyle beş aydır tutuklu bulunan kızlara, ingiliz şarkıcı sting, abd’li rock grubu red hot chilli peppers ve iskoç rock grubu franz ferdinand gibi uluslararası müzik piyasasının önde gelen isimleri gruba destek vermişti.
grubun diğer üyeleri maskeli internet üzerinden zaman zaman açıklamalar yapıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar