2013 Rusya seçimleri
Putin koltuğunu devraldı
Rusya'nın yeni Devlet Başkanı Kremlin Sarayı'nda yemin ederek görevine başlarken, sarayın dışında muhalif gösteriler vardı.
Haberin Öne Çıkanları
Medvedev devretti
Muhalifler sokakta
Yasal engel kalktı

rusya başbakanı vladimir putin, kremlin sarayı'nda düzenlenen yemin töreninin ardından, dört yıl sonra yeniden rusya devlet başkanlığı koltuğuna oturdu.
putin, geniş güvenlik önlemleri altında geldiği kremlin sarayı'nda, muhafız alayı komutanı'nın selamının ardından çok sayıda davetlinin alkışları arasında yemin töreninin yapılacağı sahneye çıktı.
devlet başkanlığı görevi putin'in yemin töreninin ardından sona eren ve yeni dönemde başbakanlık görevini yürütecek olan dimitriy medvedev, törende yaptığı konuşmada, ülkedeki reform hareketinin devam etmesinin önemli olduğunu belirterek, "ekonomik, siyasi ve sosyal alandaki reformların devam ettiğini görmek son derece önemli. güçlü demokratik bir toplum inşa etmenin tek yolu bu" dedi.
ülkenin ve özgürlüklerin gelişimi için halkın desteğinin şart olduğunu kaydeden medvedev, konuşmasını putin için söylediği "halkın büyük çoğunluğu tarafından desteklenen deneyimli biri ve güçlü bir lider" sözlerini kullandı.
putin de yaptığı konuşmada, rusya halkının refahının ve güvenliğinin her zaman en öncelikli konuyu oluşturduğunu belirterek, "gelecek yıllar rusya'nındır. baltıklardan pasifik okyanusu'na kadar olan bölgede yaşayanların yaşam standartlarını yükseltmeliyiz. hedefimizi birleştirmemiz gerekiyor. siyasi gündemin oluşturulmasına halkın daha fazla katılımını sağlayacağız. demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz ve yaşayacağız. dış dünya için de demokratik ve öngörülebilir bir partner olacağız."
anayasa üzerine el basarak yemin eden putin'in devlet başkanlığı onuruna, 30 pare top atışı yapıldı.
georgiyevski salonu'nda yapılan yemin törenini, aralarında italya'nın eski başbakanı silvio berlusconi, almanya'nın eski başbakanı gerhard schröder ve eski california valisi arnold schwarzenegger'in de bulunduğu yaklaşık 3 bin davetli izledi.
sarayın önünde protesto vardı
bu arada, putin'in yemin törenini protesto için kremlin sarayı yakınlarında bir araya gelen yaklaşık 200 kişiden 120'sinin gözaltına alındı.
rus haber ajansı ria novosti, boris yeltsin dönemi başbakan yardımcılarından boris nemtsov'un da gözaltına alınanlar arasında bulunduğunu kaydetti.
daha önce 2000-2008 yılları arasında devlet başkanlığı yapan putin, anayasal engel nedeniyle üçüncü bir dönem başkanlık yapamamış, yerine sağ kolu dimitri medvedev'in geçmesini sağlamıştı.
dört yıllık aranın ardından yasal engelin kalkmasıyla yeniden seçilen putin, seçimlere yolsuzluk karşıtığı iddiası nedeniyle ülke çapında tepki topluyor.
moskova'da dün yapılan protesto gösterisine 20 binden fazla kişi katılmış ve gösterinin sonuna doğru polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmada 400'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.
analistlere göre işi zor
analistler, altı yıllığına kremlin'e geri dönen putin için işlerin kolay olmayacağını, reform sözlerinin sözde kalmaması ve mutlaka somut bir şekilde pratiğe dökülmesi gerektiğine dikkati çekiyorlar.
carnegie uluslararası barış vakfı'ndan siyaset bilimci maria lipman al jazeera’ya yaptığı açıklamada, “kitlesel protestoların sayısı ve katılımcılar azalsa da burada önemli olan en modern seçim bölgelerinin putin'i arzu edilen başkan olarak görememesi” dedi.
lipman, “toplumun bir kesiminin putin’in gelecekteki altı yıl boyunca yeniden devlet başkanı olarak görev yapacağı gerçeğine razı gelmeyecek ve ilerleyen zamanlarda memnuniyetsizlikten kaynaklanan bu tarz tepkiler ve benzer gelişmeler ile karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar