Dünya
Roket rampada bekliyor
Kuzey Kore, uzaya fırlatacağını açıkladığı üç parçalı roketi hazır hale getirdi. Yonhap haber ajansı ise, Pyongyang'ın nükleer denemeye de hazırlandığını bildirdi.
Haberin Öne Çıkanları
Gazeteciler K. Kore'de
Çalışmalar sürüyor
ABD ve G.Kore tepkili

kuzey kore’nin, uzun menzilli bir roketi fırlatma rampasına taşıdığı açıklandı. daha önce 14 nisan ila 18 nisan arasındaki bir tarihte roket yoluyla uzaya uydu fırlatacağını duyuran pyongyang, basın mensuplarının fırlatma hazırlıklarını yerinden izleyebilmesi için ülkeye girmelerine izin verdi.
haber ajansları, kuzey kore’nin, sohae uzay istasyonu’ndaki unha-3 adlı üç parçalı roketin tümünü rampaya yerleştirdiğini duyurdu.
diğer taraftan, güney kore’nin yonhap haber ajansı, yetkililerin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, kuzey kore’nin yeni bir nükleer denemeye hazırlandığını belirtti. yetkililer, uydu görüntülerinin, punggye-ri tesislerinde bulunan önceki denemelerin gerçekleştirildiği tünelin önüne toprak ve kum yığıldığını gösterdiğini belirtti.
kuzey kore, ülkenin kurucusu kim il sung'un 100. doğum günü vesilesiyle, 12-16 nisan tarihleri arasında uzaya uzun menzilli roket yoluyla uydu göndereceğini açıklamıştı. pyongyang’ın amacının barışçıl olduğu iddialarının aksine abd, bunun bir füze denemesi olacağını ve bm güvenlik konseyi kararlarının ihlali anlamına geleceğini vurguluyor.
seul ve tokyo'dan tehdit
washington ve kuzey kore’nin endişeli olan japonya ve güney kore gibi komşuları, pyongyang'ın, uydu gönderme planını iptal etmemesi halinde, yeni yaptırımlarla yüzleşebileceği ve uluslararası toplumdan daha da dışlanabileceği mesajı vermişti.
seul ve tokyo, hava sahasından geçmesi halinde, kuzey kore'nin füzesinin düşürüleceği uyarısında da bulunmuştu. kuzey kore'nin füzeyi fırlatmaya hazırlandığı nokta, çin sınırından fazla uzak değil.
pyongyang şubat ayı sonunda, füze ve nükleer denemeleri ile uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurma sözü vermişti. abd bunun karşılığında kuzey kore'ye 240 bin ton gıda yardımı yapmayı taahhüt etmişti. kuzey kore ayrıca, bm'ye bağlı uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek) denetçilerinin ülkenin nükleer tesislerine girişine de izin vereceğini belirtmişti. ancak son gelişmeler sonrası varılan anlaşma askıya alınmış durumda.
iki nükleer deneme yaptı
kuzey kore’nin nükleer programı, bu ülkenin komşularını ve batı dünyasını endişelendiriyor. pyongyang, 2006 ve 2009 yıllarında nükleer denemeler gerçekleştirmişti. 1994 yılından beri ülkeyi yöneten kim’in ölümü, nükleer silaha sahip ülkedeki istikrarın geleceğinin sorgulanmasına neden olmuştu.
taraflar, kore savaşı’nın sonunda 1953 yılında sadece ateşkes anlaşması yapıp, barış anlaşması imzalamadıkları için hukuki olarak halen savaş halinde bulunuyorlar.
kaynak: ajanslar
Yorumlar