Dünya

Rusya ve Çin Esad'a sırt çevirmiyor

Putin'i ağırlayan Pekin yönetimi, Moskova'yla birlikte Annan planının altını çizdi ve Şam'ı hedef alan dış müdahaleye karşı olduklarını ilan etti.

Konular: Ortadoğu, Rusya, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Üç günlük ziyaret

Annan'a destek

Çin'den iki tablo

84 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip iki ülke, Putin'in ziyaretiyle yeni işbirliği adımları attı. [AFP]

rusya'da yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturan vladimir putin, ilk ziyaretini çin'e yapıyor. pekin yönetimi, moskova ve ülkelerinin suriye konusunda olumlu rol oynağını bildirdi. 

gazetecilere açıklama yapan dışişleri bakanlığı sözcüsü liu veimin, suriye’de tarafların silahlarını bir an önce bırakması ve siyasi diyalog sürecinin başlatılması için rusya’yla ortak bir görüşü paylaştıklarını belirtti.
 
suriye’ye dışarıdan müdahaleye iki ülkenin de karşı olduğunun altını çizen liu, krizin çözümü için ülkedeki farklı tarafların karşılıklı görüşlerinin doğru şekilde buluşturulması gerektiğini söyledi. bunun suriye halkının çıkarına olduğunu belirten liu, “rusya ve çin kendi yöntemleri doğrultusunda suriye konusunda olumlu katkı sağlıyor” diye konuştu.

suriye devlet başkanı beşar esad’ın iktidardan çekilmesini öngören hiçbir öneriyi kabul etmeyen ve bm güvenlik konseyi’nde daimi üyeler olarak şam’a yönelik iki karar tasarısını veto eden rusya ve çin, sorunun çözümü için bm-arap birliği özel temsilcisi kofi annan’ın barış planının uygulanmasından yana.

rusya lideri putin'in ülkesinin en önemli ticari ortağı çin'deki temaslarında, suriye'deki kriz de başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyor.

pazartesi günü st. petersburg’da düzenlenen rusya-ab zirvesinde avrupalı liderlerin şam yönetimine baskının arttırılması talebiyle karşılaşan putin, şu ana kadar esad rejimine sırt çevireceğine dair bir işaret vermemişti.

üç gün sürecek ziyaret

çin devlet başkanı hu jintao ile putin arasında pekin'de gerçekeleşen görüşmede iki liderin bölgesel ve uluslararası konulara ilişkin fikir alışverişinde bulunduğu belirtilirken, iki ülke arasındaki enerji, ekonomi ve stratejik işbirliği ağının güçlendirilmesi yönünde hemfikir olduğu açıklandı.

putin'in üç gün sürecek resmi gezisi, aynı zamanda şangay işbirliği örgütü'nün toplantısını da kapsıyor. 

2001 yılında yapılanan örgüt çin, rusya, kazakistan, tacikistan, kırgızistan ve özbekistan arasında ortak güvenlik ve ekonomik işbirliğini amaçlıyor. örgüt bugüne kadar, birçok ortak askeri tatbikat ve ticari işbirliğini hayata geçirdi.
 
'annan'ın planına destek verilsin'
öte yandan çin’in bm daimi temsilcisi büyükelçi li baodong, ülkesinin bm güvenlik konseyi’nin dönem başkanlığını devralması nedeniyle pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, uluslararası toplumun annan’ın planına destek vermesi gerektiğini söyledi. 
 
çin’in suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini belirten li, ‘kimseyi kimseye karşı korumak gibi bir niyetlerinin olmadığını’ belirtti.
 
suriye ile ilgili iyimser beklentinin tüm tarafların ateşkese uymaları ve siyasi diyalog sürecinin başlatılması olduğunu vurgulayan li, kötümser öngörününse şiddetin mezhep temelli bir iç savaşa dönüşmesi olduğunu kaydetti.
 
öso: ateşkese uymacağız
 
muhaliflerin oluşturduğu özgür suriye ordusu (öso) sözcüsü sami el kurdi, artık ateşkese uymayacaklarını söylemişti. el kurdi, şam yönetiminin annan planına uymamasını gerekçe göstererek, artık askeri hedeflere yönelik saldırılar düzenleyeceğini açıklamıştı.
 
bu açıklamadan kısa süre sonra ise yine muhaliflerin oluşturduğu ve merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi, pazartesi günü en az 80 ordu mensubunun öldürüldüğünü duyurdu.
 
örgüt, suriyeli doktorların ölen 80 askerin kimliğini teyit ettiklerini belirtirken, silahlı muhaliflerin ise bu sayının 100’ün üzerinde olduğunu ve orduya ait bazı tanklarında tahrip edildiği bilgisini verdiğini bildirdi. 
 
suk yeni başkanını arıyor
 
bu arada suriyeli muhaliflerin oluşturduğu en büyük koalisyonu temsil eden suriye ulusal konseyi (suk) haftasonu istanbul’da düzenleyeceği toplantıda yeni başkanını belirleyecek.
 
adının açıklanmasını istemeyen iki suk yetkilisi, 'şimdiye kadar liderlik için abdülbasit seyda üzerinde uzlaşıldığını' belirtti. 
 
1956'da suriye'nin amuda kentinde doğan ve yıllardır isveç'te sürgünde yaşayan seyda, suk'un yürütme kurulu üyeliğini ve insan hakları biriminin başkanlığını yapıyor.
 
suk başkanı burhan galyun, konseyde kendisine yöneltilen bazı tepkiler nedeniyle 23 mayıs'ta istifa etmişti. galyun, iktidarı tek elde toplamakla, müslüman kardeşler’e yakın olmakla ve suriye içindeki muhaliflere yeterince destek vermemekle eleştiriliyordu.
 
suriye’de geçen yılın mart ayında  başlayan iktidar karşıtı ayaklanmalar, ordunun ve esad yanlısı milislerin sert müdahalesi sonucu şiddet olaylarına dönüşmüştü. binlerce kişinin çatışmalarda hayatını kaybettiği ülke için bm-arap birliği özel temsilcisi kofi annan altı maddelik bir barış planı sunmuş ve ateşkes önermişti.
 
tarafların ateşkesi kabul etmesine rağmen ülkede ölümler devam ediyor. esad yönetimince kabul edilen barış anlaşması kapsamında bm’nin gözlemcilerinin  suriye de bulunması da şiddeti sona erdirmeye yetmiyor.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;