Ortadoğu
Rusya'dan İbrahimi'ye ret
Suriye'de geçiş hükümeti kurulabilmesi için BM Güvenik Konseyi'nin karar çıkarmasını isteyen Özel Temsilci'ye Moskova yönetimi, "Cenevre Mutabakatı yeterli" yanıtını verdi.
Haberin Öne Çıkanları
'Gerek yok' yanıtı
Cenevre'deki uzlaşma
Muhalefet Doha'ya hazırlanıyor

bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi el ahdar el ibrahimi, suriye krizine çözüm için cenevre mutabakatı çerçevesinde bm güvenlik konseyi’ni ülkede siyasi geçişin önü açacak bir karar tasarısı hazırlamaya çağırdı.
ibrahimi, bu çağrısını rusya dışişleri bakanı sergei lavrov ve arap birliği genel sekreteri nebil el arabi ile kahire’de yaptığı görüşmenin ardından dile getirdi.
ancak ibrahimi’ye lavrov’dan olumlu yanıt gelmedi. lavrov gazetecilerin bu yöndeki sorularını "cenevre mutabakatı varken başka bir şeye gerek yok" sözleriyle cevapladı.
haziran ayında isviçre’nin cenevre kentinde bir ayara gelen bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri ingiltere, abd, rusya, çin ve fransa ile irak, kuveyt, katar ve türkiye suriye’de geniş tabanlı bir geçiş hükümeti kurulması konusunda uzlaşmıştı. ancak tarafların anlaşma metninde devlet başkanı beşşar esed’in geçiş sürecindeki rolünün ne olacağı açıkça belirtilmemişti.
'rusya tüm taraflarla görüşüyor'
suriye krizinin çözümü konusunda cenevre’de ortaya çıkan çözüm planında ısrarcı olduğunu belirten lavrov, suriye'ye yönelik askeri bir müdahaleyi desteklemediğini yineledi. tarafların ikna edilerek masaya oturması ve anlaşmaları gerektiğini ifade eden lavrov, suriye krizinin bölgenin istikrarı açısından önemli olduğunu kaydetti.
rusya'nın suriye'de çatışan taraflar ile görüşen tek ülke olduğunu belirten lavrov, bazı ülkelerin sadece suriye muhalefeti ile iletişim kurmasının doğru olmadığını belirterek bu durumun suriye muhalefetini cesaretlendirdiğini öne sürdü.
lavrov, masumların korunması için tarafların ikna edilmeye zorlanması ve müzakerelerin başlatılması gerektiğini dile getirdi.
doha öncesi muhalefet içinde pazarlıklar
diğer yandan bugüne kadar tek sesli olamamakla eleştirilen suriye muhalefeti, katar’ın başkenti doha’da bir araya geldi. dört gün sürecek zirvede muhalefeti daha iyi temsil edecek bir grup oluşturulmaya çalışılacak. muhalif gruplar, hukuki, askeri, siyasi mekanizmalara sahip bir çatı altında toplanmayı hedefliyor
muhalif liderlerden riyad seyf, son günlerde ortaya atılan sürgünde kurulacak bir geçiş hükümetine liderlik edeceği yönündeki haberleri yalanladı.
muhalifleri tek çatı altında toplanması fikrine tüm gruplar sıcak baksa da şimdiden bu konuda bazı anlaşmazlıkların işareti belirmiş durumda. suriye'deki müslüman kardeşler’in lideri sadreddin beyanuni yaptığı açıklamada, muhalefetin birleşmesi fikrini kabul ettiklerini ancak bazı şartlarının olduğunu söyledi.
beyanuni, doha'da düzenlenecek kongrede suriye devrim konseyi ile askeri konsey'in ortak temsil edilmesi, suriye ulusal konseyi'nin (suk) yerine başka bir konsey oluşturulmaması ve suriye'deki bütün illerin nüfus yoğunluğuna göre dengeli bir şekilde temsil edilmesi şartını öne sürdüklerini ifade etti.
suriye devrim konseyi başkanı heysem malih ise “bütün muhalifleri tek çatı altında toplayacak bu girişimde ve geçiş hükümetini kurmada başarılı olursak devrimi içinde bulunduğu dar boğazdan çıkarmış oluruz” diye konuştu.
suriye’de 15 mart 2011’de esed iktidarına karşı, demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış, ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. kriz bir süre sonra esed’i devirmek için silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal aldı.
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre suriye’de 19 ayda 30 binden fazla kişi şiddetin kurbanı oldu. 'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise, silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar