Ortadoğu

Suriye muhalefetinin birleşme çabası

Beşşar Esed karşıtları, ülkede 19 aydır süren mücadelede farklı ideolojideki grupların da temsil edilebileceği yeni bir oluşum kurmak için Doha'da bir araya geliyor.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Yeni plan konuşulacak

ABD destekliyor

Şam'da patlama

Suriye muhalefetinden yüzlerce kişi Doha'daki konferansta Devlet Başkanı Beşşar Esed’i devirmenin yollarını arayacak. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye muhalfetinin liderleri, katar’ın başkenti doha'da düzenlenecek bir konferansla hükümet karşıtı cepheyi yeniden kurmak için bir araya geliyor.

beş gün boyunca sürecek toplantıda, abd’nin desteklediği öneri ile sürgündeki liderlerin sayısının azaltılması ve askeri komutanların artırılması planlanıyor.

suriye muhalefetinden yüzlerce kişi, konferansta devlet başkanı beşşar esed’i devirmenin yollarını arayacak. ideolojik olarak çeşitli gruplara ayrılmış muhaliflerin oluşturacağı yeni yapılanmanın uluslararası toplumla entegre olabilecek yapıda olup olmayacağı ise tereddüt konusu.

'suriye ulusal girişimi' 

suriyeli sürgünlerden ve akademisyenlerden oluşan suk’un, toplantıda abd tarafından desteklenen planı kabul edip etmeyeceği ise en önemli tartışma konusu. suriye muhalefetiyle ilgili yeni girişim, ülke içinden daha çok üyenin yer alacağı 50 üyeli bir lider kadrosu oluşturulmasını içeriyor.

‘suriye ulusal girişimi’ adlı plana göre, lider kadroda muhaliflerin askeri kanadı özgür suriye ordusu (öso) üyeleri ile diğer siyasi grupların ve suriye yerel konseylerinin temsilcilerinin de yer alması planlanıyor. 

suriyeli isyancı savaşçılar, çok çeşitli gruplara bölünmüş durumda. bunların arasında ordudan kaçan askerlerin yanı sıra çatışmalar sırasında silahlanan siviller de yer alıyor. esed rejimine karşı savaşan birçok tümenin başında, kendi bölgeleri dışında az tanınan yerel liderler yer alıyor. bu grupların bir araya gelmesiyle oluşan öso, birleşik bir komuta yapısından yoksun  durumda.

eski kadronun etkisi azalacak

abd tarafından desteklenen bu planın mimarı ise suriye muhalefetinin kıdemli isimlerinden riyad seyf. beşşar esed rejiminin devrilmesi halinde seyf, geçiş hükümetine başkanlık yapması muhtemel isimlerin de başında geliyor.

girişime göre, suk’un varolan kadrosunun bir kısmı da yeni yapıda  kısmen yer alacak, ancak bu kişilerin etkisi yeni girişime göre önemli ölçüde azaltılmış olacak.

öneride liderler kurulunun yanı sıra askeri konsey, yargı komitesi ve teknokratlardan oluşan bir geçiş hükümeti kurulması öngörülüyor.

uluslararası toplum şikayetçi

yabacı diplomatlar, uzun süredir muhalefetin yeterince örgütlenememesinden ve esed’i devrilmek için yürütülen kampanyaya uluslararası toplumu dahil edememesinden şikayet ediyordu.

suk, kurulduğu günden bu yana üye sayısını genişletememesi, örgüt içinde bölünmelere ve mücadeleye sahne olması nedeniyle eleştiriliyordu.

kahire’de muhaliflerin bu sene başında yaptığı toplantı da kargaşaya  sahne olmuş, bağırışmalar yaşanmış, bazı gruplar salonu terk etmişti.

suk kararsız

cumartesi günü suk’un eski başkanı ve kıdemli isimlerinden burhan galyun, grubun yeni öneriyi gözden geçirmeye hevesli olduğunu, ancak öneriyle ilgili son kararını vermediğini söylemişti. yeni lider kadronun potansiyel üyeleri konferansın perşembe günü yapılacak oturumunda girişimi tartışacak.

galyun associated pres haber ajansına yaptığı açıklamada, toplantıya katılmayı kabul ettik, ancak girişimi bu haliyle kabul edeceğimiz üzerinde uzlaşıya varmadık” diye konuştu.

clinton eleştirmişti

abd dışişleri bakanı hillary clinton, hafta içinde suriyeli muhalifleri temsil eden suk'u sert bir dille eleştirmişti. clinton, suk'un suriye muhalefetine liderlik edemediğini söylemiş, bu nedenle radikal islam'ın yükselişe geçtiğine vurgu yapmıştı. 

suk başkanı abdülbasit seyda ise clinton'a yanıt vererek, ülkede radikal grupların büyümesini uluslararası toplumun suriye'deki krize müdahil olamamasına bağlamıştı.  

şam'da patlama meydana geldi

doha'da diplomatik çabalar sürerken, suriye'de şiddet hız kesmiyor. suriye devlet televizyonu, başkent şam’da, devletin kontrolündeki bir sendika binasında patlama meydana geldiğini duyurdu. önemli hasara neden olan olayın ‘terörist’ güçler tarafından gerçekleştirildiği ifade edilen haberde, ayrıntı verilmedi. 

devlet ve devlete bağlı yayın organları, suriye’de rejime karşı savaşan silahlı muhalifler için ‘terörist’ ifadesini kullanıyor. televizyon, patlamada en az yedi kişinin yaralandığını belirtti. 

ülkede 19 aydır yaşanan çatışmalarda aktivistlere göre 30 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;