Avrupa

Rusya'dan Suriye hamlesi

Muhaliflerle orduyu aynı tonda kınayan Moskova'nın, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu karar taslağı yetersiz bulundu.

Konular: Ortadoğu, Rusya, Almanya

Haberin Öne Çıkanları

Yaptırım içermiyor

Batı cephesi tatmin olmadı

Moskova Esad'ı destekliyor

BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden olan Rusya, Suriye ile ilgili kararları veto etmişti. [Reuters]

suriye’deki isyanın başından beri şam yönetimini destekleyen rusya, birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi’ne sunduğu karar taslağında, orantısız güç kullandığını belirttiği güvenlik güçleri de dahil ülkedeki şiddete neden olan bütün tarafları kınadı.

taslakta moskova yönetiminin, kaynağı her ne olursa olsun şiddetin acil olarak sona erdirilmesi çağrısı dile getirildi.

rusya’nın bu girişimi suriye devlet başkanı beşar esad’ın iktidardan inmesini isteyen güvenlik konseyi’nin batılı üyeleri tarafından memnuniyetle karşılansa da, herhangi bir yaptırım öngörmediği için yeterli bulunmadı. rusya’nın bm daimi temsilcisi vitali çurkin, al jazeera’ye yaptığı açıklamada, suriyeli askerlerin muhalif göstericilere müdahaleleri sırasında oldukça aşırıya kaçtığına inandıklarını söyledi. 

ancak bazı aşırı unsurların göstericilerden yararlanarak, protesto eylemlerini polis ve askerlere saldırmak için fırsat olarak kullandığını da ifade eden çurkin, "sivillere zarar veren, insanları öldüren sadece güvenlik güçleri değil, bu yöndeki inancımız zaten karar taslağında da belirtiliyor" dedi.

çurkin, "sonuçta, şiddetin bitirilmesini amaçlayan, insan haklarını destekleyen, anayasa reformu da dahil demokratik reformları hızlandırılmasını isteyen ve arap birliği’ni yapıcı, olumlu ve barışçıl bir yol izlemeye davet eden bir etkili belge hazırladık" diye konuştu.
 
batı bloğundan paralel açıklamalar
 
taslak metni tatmin edici olmadığını belirten konseyin batılı temsilcilerinden ise birbirine paralel açıklamalar geldi. fransız temsilci gerard araud, rusya’nın bu hafta başında bm insan hakları yüksek temsilcisi navi pillay'ın suriye'de yaşananlar ilgili bu hafta başında konsey üyelerine verdiği brifingin ardından, uluslararası toplumun baskısını üzerinde hissederek böyle bir taslak sunduğuna inandığını aktardı. 
 
araud, fransa'nın taslak metin üzerinde rusya ile beraber çalışmaya hazır olduğunu ancak metni dengeli bulmadıklarını belirtti. almanya’nın temsilcisi peter wittig de metnin yetersiz olduğunu vurguladı, suriye'deki askerlerle göstericilerin aynı kefeye konmasına itiraz edeceklerini söyledi. ingiltere'nin bm daimi temsilciliği siyasi koordinatörü michael tatham da, metnin bm'nin suriye'deki insan hakları endişelerini tamamen yansıtması gerektiğine değindi. 
 
bm güvenlik konseyi’nin beş daimi üyesi arasında yer alan rusya, şam yönetimine karşı girişimleri çin’le beraber veto etmişti. moskova hükümeti, batılı ülkeler bm'yi kullanarak suriye'yi rejim değişikliğine zorlamaya çalışmakla suçluyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;