Ortadoğu
Şam gözlemcilerin süresini uzattı
Suriye, ülkede görev yapan Arap Birliği gözlemci heyetinin görev süresini bir ay daha uzatma kararı aldı.
Haberin Öne Çıkanları
23 Şubat'a kadar süre
Altı ülke çekilmişti
BM'den destek arıyorlar

suriye salı günü ülkede arap birliği barış planı kapsamında görev yapan arap birliği gözlemci heyetinin görev süresini bir ay daha uzatmaya karar verdi. devlet haber ajansı sana’ya göre dışişleri bakanı velid muallim, heyetin 23 şubat’a kadar ülkedeki temaslarını sürdürmesine izin verildiğini açıkladı.
arap birliği'nin iki numaralı ismi ahmed bin helli, gözlemcilerin 24 ocak'ta sona eren görev süresinin suriye hükümeti tarafından uzatılmaması halinde çalışmalarını durduracaklarını söylemişti.
bin helli, körfez ülkelerinin gözlemcilerini çekme kararına rağmen, heyetin suriye'nin onay vermesi durumunda çalışmalarını sürdüreceğini kaydetmişti.
altı ülke gözlemcileri çekmşti
arap birliği’nin suriye’nin kasım ayında imzaladığı barış planına uyup uymadığını tesbit etmek için ülkeye gönderdiği gözlemci heyeti ise şiddet olaylarının sona ermemesinden dolayı yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.
pazar günü yapılan arap birliği dışişleri bakanları toplantısının ardından suudi arabistan heyetten çekildiğini açıklamıştı. ardından körfez işbirliği konseyi (kik), de gözlemcilerini çekme kararı aldı. böylece suudi arabistan'a katar, birleşik arap emirlikleri, kuveyt, bahreyn ve umman'dan oluşan diğer kik ülkeleri de katılmış oldu.
bm'den destek arayışı
arap birliği yöneticileri bm güvenlik konseyi'nin desteğini sağlamak için genel sekreter ban ki-moon'a görüşme taleplerini iletmişti.
suriye dışişleri bakanı velid muallim ise arap birliği'nin suriye’de yetki devrini öngören son kararına tepki göstermiş, planın suriye’nin egemenliğini tehdit ettiğini ve örgütü, yabancı ülkelerin suriye üzerinde kurduğu komploya aracılık ettiğini söylemişti
arap birliği’nin girişimi, devlet başkanı beşar esad'ın yetkilerini devrederek erken seçime gidilmesine ve bir 'ulusal birlik hükümeti' kurulmasını öngörüyor.
muallim arap birliği'nin bütün çabasının suriye'deki durumu elinden geldiği kadar uluslararası düzeye taşıyarak, konuyu birleşmiş milletler'e (bm) devretmek olduğunu vurgulamıştı.
muallim, devlet başkanı beşar esad’ın daha önce vadettiği demokratik reformlar çerçevesinde yeni bir anayasa hazırlandığını ve bunun bir kaç hafta içerisinde halkın oyuna sunulacağını bildirmişti.
suriye’de geçen yılın mart ayında demokratik reform ve özgürlük talebiyle başlayan rejim karşıtı gösteriler kısa sürede halk ayaklanmasına dönüşmüş, ordu birliklerinin sert müdahalesiyle de şiddet olayları başlamıştı. bm verilerine göre 10 aydır süren isyanda ölenlerin sayısı 6 bine yaklaştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar