şiddetin 20 aydır devam ettiği suriye’de, salı günü de ülkenin farklı bölgelerinde sert çarpışmalar gerçekleşti. 41'i şam'da olmak üzere farklı yerlerde en az 63 kişi hayatını kaybetti. ülkedeki gelişmeleri mercek altına alan ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi, ölenlerden 29’unun sivil, 11’inin asker ve 23’ünün de isyancı olduğunu bildirdi.
suriye devlet televizyonu, başkentin tadamun mahallesi yakınlarında ordunun isyancılara yönelik operasyon düzenlediğini duyurdu. söz konusu mahalle, özellikle yaz aylarından beri silahlı isyancıların şam’da direniş gösterdiği bölgeler arasında yer alıyor. operasyon devam ettiği sırada, başkentin batısında infilak eden bomba yüklü bir araç çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açtı.
suriye insan hakları gözlemevi, şam’ın doğusundaki guta bölgesinde de, isyancıların kamu binalarına düzenlediği saldırıda 10 askerin hayatını kaybettiğini aktardı. saldırıda bir isyancı da öldü. ordunun bu bölge ile harasta, zebadani ve irbin mahallelerinde tanklarla düzenlediği operasyonlarda ise, yedi sivilin kurşunlara hedef olduğu bildirildi.
halep'te çok az sivil kaldı
suriye insan hakları gözlemevi’nin verdiği bilgilere göre, deraa, hums ve idlib’de de bombardıman yapıldı. ayrıca çatışmaların temmuz ayından beri sürdüğü ülkenin ikinci büyük kenti halep’te özellikle tehlikeli noktalarda çok az sivilin kaldığı belirtiliyor.
halep’te bulunan al jazeera muhabiri andrew simmons, çocuklar dahil geride kalan sivillerin çatışmalarla iç içe yaşamaya alıştığını, silah sesi duyulduğunda insanların canlarını kurtarmak için çevreye kaçışmasının artık sıradan bir durum haline geldiğini aktardı.
ra'sulayn'a 1000 asker takviye
isyancılarla ordu arasındaki çatışmaların yoğun olduğu bir başka nokta ise türkiye sınırındaki ra’sulayn kasabası. muhaliflerin hakimiyetine geçen kasabayı geri almak için bölgeyi iki gündür havadan bombalayan suriye ordusu, çatışma bölgesine 1000 askerden oluşan takviye birlik gönderdi.
suriye savaş uçaklarının arkaya arkaya dalışa geçerek ra’sulayn’da isyancıların mevzilendiği bölgelere bıraktığı bombalar, sınırın diğer tarafındaki ceylanpınar’dan çıplak gözle seyredilebildi. sadece birkaç yüz metre mesafede meydana gelen patlamalar, ilçedeki bazı binaların camlarının kırılmasına yol açtı. komşu ülkedeki çatışmalar nedeniyle ilçede eğitime verilen ara, 16 kasım cuma gününe kadar uzatıldı. sınırdaki önlemlerini artıran türk ordu birlikleri, sivilleri sınırdan uzak durmaları konusunda uyarıyor.
ceylanpınar belediye başkanı ismail arslan ise düzenlediği basın toplantısında, bombaların ilçeye isabet etmesinden duyulan endişeyi dile getirdi. ismail arslan, devletten hiçbir yetkilinin kendilerini bilgilendirmemesinden şikayetçi olduklarını söyledi
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
insan hakları örgütlerine göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık 8000'i güvenlik gücü olmak üzere 35 bini geçti. 'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi, silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar