Ortadoğu

Şam'da camiye intihar saldırısı

Suriye'nin başkentinde gerçekleşen olayda aralarında Esed'i destekleyen Sünni din adamı Buti'nin de bulunduğu 42 kişi öldü.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

84 kişi yaralandı

Sünni imam öldü

Rejim yanlısıydı

Buti, Esed’in babası Hafız Esed’in iktidarının ilk günlerinden beri Suriye rejiminin önde gelen destekçilerinden oldu. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye’de şiddet ibadethaneleri hedef almaya başladı. başkent şam'ın mezze bölgesindeki iman camii’ne düzenlenen saldırıda üzerinde bomba düzeneği taşıyan bir kişi binanın içerisinde kendini havaya uçurdu.

saldırıda aralarında hükümet yanlısı sünni din adamı  muhammed said ramazan buti’nin de bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetti. olayda az 84 kişi de yaralandı.

televizyon kanalları caminin yerlerinde yatan çok sayıda cesedi ve yaralıları gösterirken, ambulanslar olay yerine akın etti. ordu bölgeyi güvenlik kordonuna aldı.    

suriye devlet başkanı beşşar esed’in uzun süreli destekçisi olan buti, tarihi emevi camisinin imamıydı.  devlet televizyonu camide ölenler arasında imam buti’nin torunlarının da olduğunu bildirdi. 

suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) başkanı ahmed muaz hatib, patlamayı kınadı ve saldırının sorumlusunun şam rejimi olduğundan şüphelendiğini söyledi.

afp haber ajansına açıklama yapan hatib, eylemin ‘hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir suç’ olduğunu ifade etti.

devlet başkanı beşşar esed ise saldırıda hayatını kaybeden buti'nin ölümü dolayısıyla ülkede genel yas ilan ederek, taziye mesajı yayınladı.

esed'i destekliyordu

90’lı yaşlarında olan buti, esed’in babası hafız esed’in iktidarının ilk günlerinden beri suriye rejiminin önde gelen destekçilerinden oldu. 

son aylarda suriye televizyonu her hafta şam’daki camilerden buti’nin vaazlarını canlı yayınlıyordu. buti aynı zamanda televizyonda da bir din programı yapıyordu.

lübnan’ın başkenti beyrut’ta bulunan al jazeera muhabiri rula amin, buti’nin son yıllarda müslüman kardeşler’e karşı mücadele ettiğini, bu nedenle imamın ölümünün rejim için büyük kayıp olduğunu söyledi.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında başlayan iktidar karşıtı ayaklanmalar ve demokratik reform talebi zaman içinde muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

bm'nin tahminlerine göre çatışmalar iki yılda 70 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. suriyeli muhalifler ise ölü sayısının 80 binin üzerinde olduğunu savunuyor.

muhalifler suriye devlet başkanı beşşar esed'in görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;