Ortadoğu
Sarkozy'den Esad'a sert tepki
Fransa Cumhurbaşkanı, Suriye'de biri Fransız iki Batılı gazetecinin ölmesi sonrası, "Artık yeter, Şam rejimi gitmeli" dedi.
Haberin Öne Çıkanları
'İnsani koridor' çağrısı
Rusya reddetti
Şiddet sürüyor

fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, suriye'nin hums kentinde biri fransız diğeri amerikalı iki gazetecinin ölümünün artık şam yönetiminin gitmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.
sarkozy, batılı gazetecilerin bombardımanda yaşamlarını yitirmesi sonrası yaptığı açıklamada, ''artık yeter, şam rejimi gitmeli. suriyelilerin de kendi istedikleri gibi yaşama hakları ve geleceklerini özgür bir şekilde tayin etme hakları var'' dedi.
iki gazetecinin ölümüyle ilgili olarak suriye'nin paris büyükelçisi de fransa dışişleri bakanlığı'na çağrıldı ve kendisine ülkenin tepkisi aktarıldı.
ingiltere başbakanı david cameron da, hums'taki son gelişmelere atfen, "bu, suriye'de olan korkunç olayları dünyaya aktarabilmek için gazetecilerin aldığı riski ortaya koymaktadır" dedi.
suriye içişleri bakanı adnan mahmud ise fransız haber ajansı afp'ye yaptığı açıklamada, ölen iki gazetecinin suriye topraklarına girdiklerinden haberleri olmadığını söyledi.
suriye enformasyon bakanlığı ise ülkeye yasadışı yollardan giriş yapan yabancı gazetecilerin bakanlığa durumlarını beyan etmelerini istedi.
hums’un bab-ı amr semtindeki medya merkezinin bombalanması sonucu abd’li marie colvin ve fransız remi ochlik hayatını kaybetmişti. suriye devrim genel komitesi'ne göre suriye’de çarşamba günü çoğunluğu hums’ta olmak üzere 51 kişi öldürüldü.
fransa 'geçiş izni' istedi
öte yandan fransa, suriye’deki yaralılara ulaşılması için şam yönetiminden geçişe müsade etmesini talep etti.
fransa dışişleri bakanı alain juppe yaptığı açıklamada, suriye rejiminden, ağır bombalı saldırılarda zarar gören sivil halka yapılacak uluslararası tıbbi yardımın güvenli bir şekilde ulaşmasının sağlanması için güvence istendiğini açıkladı.
rusya ise yardımın ulaştırılması için suriye’de 'insani koridorlar' açılmasına karşı olduğunu açıkladı.
hums'ta trajedi
bu arada hums kentinde çarşamba günü sabahın erken saatlerinden bu yana saldırılar devam ediyor. suriye'de esad karşıtı muhalafetin kilit kentinde hayatta kalanlar için de durum gittikçe zorlaşıyor. kentte elektrik yok, gıda ve su bitmek üzere, hastanelerdeki ilaç sayısı ise çok azaldı.
ülkenin diğer bölgelerinde de çatışmalar sürüyor. aktivistlere göre 200 asker ve şebbiha gücünü taşıyan otobüsler dera’daki basr el harir bölgesini bastı.
al jazeera’nın hatay'daki muhabiri ahmed zeydan, suriye savaş uçaklarının türkiye sınırındaki cebel zaviye’yi bombaladığını aktardı.
kamışlı kenti yakınlarında 13 şubat'ta silahlı saldırıya uğrayan suriye kürdistan demokrat partisi politbüro üyesi nasreddin berhık ise tedavi gördüğü halep’teki hastanede hayatını kaybetti. berhık, suriye’deki önemli bir kürt siyasetçisiydi.
'tek çözüm askeri müdahale'
suriye ulusal konseyi (suk) ise ülkedeki şiddet olaylarının son bulması için askeri müdahalenin neredeyse tek çözüm olduğu görüşünü benimsedi.
konsey yönetim kurulu üyesi basma kodmani paris'te düzenlediği basın toplantısında, silahlı müdahalede bulunulmaması halinde, suriye'de uzun süreli bir iç savaş yaşanacağını aktardı.
suriyeli muhalifler ayrıca, 26 şubat’ta yapılacak yeni anayasa referandumunun da boykot edilmesini istiyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar