İsrail - Filistin sorunu

Şaron'un cenazesi defnedildi

Eski İsrail Başbakanı'nın naaşı, Kudüs'teki devlet töreninin ardından Gazze sınırına 10 kilometre uzaklıktaki Negev Çölü’nde toprağa verildi.

Haberin Öne Çıkanları

"Beyrut Kasabı ve Buldozer"

Sabra ve Şatilla katliamı

"Apartheid duvarı"nı ördü

şaron için parlamento binası önünde yapılan resmi törende, abd başkan yardımcısı joe biden, eski ingiltere başbakanı tony blair, israil cumhurbaşkanı şimon peres ve başbakan binyamin netanyahu'nun yanısıra çok sayıda israilli ve yabancı devlet adamı katıldı.

biden ve blair cenaze töreninde konuşma da yaptı. biden konuşmasında, şaron'un israil'in güvenliğine olan bağlılığını övdü.

ariel şaron’un cenazesi daha sonra gazze sınırına 10 kilometre uzaklıktaki negev çölü’ndeki çiftlik evinde toprağa verildi.

çiftlik evnideki cenaze törenine binlerce israilli katıldı. şaron yaklaşık sekiz yıl boyunca komada kaldıktan sonra cumartesi günü hayatını kaybetmişti.

bu arada şaron'un cenaze töreni için gazze sınırına yakın bölgelerde güvenlik önlemleri artırıldı.

reuters’e konuşan, ismini açıklamayan israilli bir güvenlik yetkilisi, “filistin tarafına cenaze gününün, israil’in sabrını test edecek kişiler için çok kötü bir gün olacağını net bir şekilde anlattık” ifadelerini kullandı.

israil ordusu, gazze sınırındaki güvenlik seviyesini sıkı bir şekilde artırırken, füze savunma sistemi 'demir kubbe' faaliyete sokuldu.

"beyrut kasabı ve buldozer"

şaron, israil’in siyasi tarihine damgasını vuran en tartışmalı isimlerden biriydi. araplar için “beyrut kasabı”ydı, israillilerse ona “buldozer” diyordu. batılı liderlerse genellikle onu “barış insanı” diye niteliyordu. 

1928’de filistin topraklarında doğan şaron, gençliğini daha sonra israil ordusunun çekirdeğini oluşturacak yahudi milis gücü haganah’a adadı. örgüt, araplara karşı suikastleriyle ün yapmıştı. şaron, israil ordusundayken ilk “icraat”ını 1953’te kibya’daki 50 evin havaya uçurulmasıyla gerçekleştirdi. şaron komutanlığında düzenlenen bombardımanda 69 kişi öldü.

israilliler bu operasyonun ardından ona “buldozer” diyecekti. şaron, israil’in katıldığı tüm savaşlarda vardı. her savaşta rütbesini bir kıdem yükseltti.

sabra ve şatilla katliamı

şaron, en çok da 1982'deki sabra ve şatilla katliamıyla anıldı. 900 ila 2000 filistinlinin katlediliği operasyon nedeniyle savaş suçu işlediği belirtilse de hiçbir zaman yargılanmadı. şaron, o operasyon sırasında savunma bakanıydı, başbakan menahem begin'e bilgi vermeden orduyu beyrut'a gönderdi.

amacı filistin kurtuluş örgütü ‘nün efsane lideri ve filistin direnişinin sembolü yaser arafat'ı lübnan'dan çıkarmaktı. israil'in kontrolünde bulunan beyrut yakınlarındaki  sabra ve şatilla kamplarına baskın yaptı. lübnanlı falanjist milislerin de yardımıyla, 900 ile 2000 arasında filistinli mülteciyi katlettirdi. araplar bu katliamdan sonra kendisine 'beyrut kasabı' lakabını taktı.

"apartheid duvarı"nı ördü

şaron, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla mescid-i aksa’yı ziyaret edince ikinci intifada başladı. ayaklanan filistinliler, şaron’un kutsal mescid-i aksa’ya girmesini protesto etti. ne var ki, filistin topraklarındaki bu şiddet şaron’un ekmeğine yağ sürdü. israilliler şaron’u başbakan seçti. hemen ardından batı şeria’da filistinlilerin  güney afrika’daki ırkçı rejime atfen ‘apartheid’ dediği güvenlik duvarını inşa etti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;