Bilim-Teknoloji

Satürn'ün uydusuna ait yeni görüntü

Cassini uzay aracı, Satürn'ün 'en tuhaf' uydusu Iapetus'a ait yeni bir görüntü elde etti. Fotoğraf, uydunun neden iki farklı renge sahip olduğunu açıklamaya çalışacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Iapetus, 2011'den sonra ilk kez yakından gözlemlendi. [Fotoğraf: NASA]

nasa, satürn'ün farklı tonlarda renklere sahip uydusu iapetus'a ait yeni bir fotoğraf yayımladı. cassini tarafından 27 mart'ta çekilen fotoğraf, uydudaki farklı jeolojik özellikleri anlamak için yaklaşık bir hafta süren gözlemlerde elde edildi.

iapetus'u 1 milyon kilometre mesafeden gözlemleyen cassini, uydunun 10 kilometre yüksekliğe erişen sıradağlara sahip ekvator bölgesiyle geniş havzalarını detaylı bir şekilde görmeyi başardı. gözlemlerin amacı ise uydunun neden iki farklı tonda renge sahip olduğu.

fotoğrafın sağ alt kısmındaki karanlık alanda turgis havzası yer alırken, sol taraftaki daha küçük bir alana yayılmış olan falsaron krateri görülüyor. fotoğrafın üst orta kısmında roland ve turpin kraterleri de net bir şekilde görülürken, sağ kenarda küçük naimon krateri yer alıyor.

görüntü ölçeği 6 kilometre olan fotoğraf, berlin özgür üniversitesi'nden tilmann denk tarafından işlendi. nasa, detaylı analizler kapsamında 1,471 kilometre çapındaki iapetus'a rengini veren özelliği tespit etmeye çalışacak.

cassini, iapetus'a en son olarak 2011'de yaklaşmış ve ilk detaylı gözlemleri gerçekleştirmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;