Ortadoğu

Sığınmacı sayısında rekor

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçen ay 100 bini aşkın kişinin Suriye'den kaçtığını, bunun aylık bazda rekor olduğunu açıkladı.

Konular: Türkiye, Irak

Haberin Öne Çıkanları

Toplam 234 bin 368 kişi

En çok Türkiye'de

Dört yeni kamp

Aileleriyle birlikte Ürdün'deki kamplara sığınan Suriyelilerin sayısı yaklaşık 75 bin. [Reuters]

bm, ağustos ayında 100 binden fazla kişinin suriye'den kaçarak başka ülkelere sığındığını duyurdu. bm mülteciler yüksek komiserliği'nden yapılan açıklamada, bu sayının suriye'de krizin başlangıcından bu yana kaydedilen en yüksek rakam olduğu belirtildi. 

mülteciler yüksek komiserliği sözcüsü melissa fleming, isviçre’nin cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında, ülkelerindeki şiddetten kaçarak komşu ülke sınırlarında kabul edilmeyi bekleyenlerle beraber bugüne kadar 234 bin 368 suriyelinin sığınmacı durumuna düştüğünü belirtti. fleming bunun çok çarpıcı bir sayı olduğunun altını çizdi.
 
bm mülteciler yüksek komiserliği daha önce en son 10 ağustos’ta, toplam suriyeli sığınmacı sayısını 146 bin 667 olarak açıklamıştı. 
 
en çok türkiye ve ürdün'e
 
çatışmaların ortasında kalan ve evlerini terk etmek zorunda kalan suriyelilerin sığındığı ülkelerin başında türkiye geliyor. suriye ile 900 kilometrelik kara sınırına sahip olan türkiye'deki suriyeli sığınmacı sayısı 80 bini aştı. 
 
türkiye, giderek artan sığınmacı sorunu ile başa çıkmak için geçen hafta bm güvenlik konseyi’nde uluslararası topluma yaptığı çağrıya beklediği yanıtı bulamadı. suriyeli sığınmacıların sayısı endişe verici olsa da onlara kapılarını kapatmayacağını belirten ankara, sınırda bekleyen suriyeliler için dört yeni kamp inşa etti. 
 
ürdün’de de durum farklı değil. şu sıralar günde ortalama bin kişinin kapılarına dayandığı ülkede 75 bine yakın suriyeli barınıyor. 
 
tersine göç
 
lübnan’da ise bekaa vadisi civarında barınan suriyeli sayısı ise 59 bin civarında. 
 
suriye’den irak’a kaçmayı tercih edenlerin çoğunluğunu kürtler oluşturuyor. bm mülteciler yüksek komiserliği, günde ortalama 500 civarında suriyeli kürt’ün irak’ın kuzeyine sığındığını bu ülkedeki toplam sığınmacı sayısının 20 bine yaklaştığını belirtiyor. 
 
bu arada suriye’de iç savaş irak’a ters göçü de beraberinde getirdi. 2003 yılındaki abd işgali sırasında suriye’ye kaçan iraklıların bir kısmı ülkelerine dönüyor. bağdat hükümeti, temmuz ve ağustos aylarında 35 bin kişinin irak’a geri döndüğünü açıkladı. 
 
kızılhaç esed'le görüştü
 
mültecilerle ilgili son bilgiler uluslararası kızılhaç komitesi başkanı peter maurer’in suriye'ye ziyaret ettiği bir dönemde açıklandı.
 
insani krizi yakından incelemek için suriye'ye üç günlük ziyaret planlayan maurer, suriye devlet başkanı beşşar esed’le görüştü. kızılhaç yetkilileri başkent şam'daki görüşmenin olumlu geçtiğini açıkladı. 
 
görüşmede maurer'in sivillerin çatışmalardan korunması ile tıbbı yardımların ve temel ihtiyaçların gerekli bölgelere ulaştırılması konularını gündeme getirdiği belirtildi. yetkililer görüşmeyle ilgili daha fazla ayrıntı paylaşmadı.
 
isviçreli bir diplomat olan peter maurer, jakop kellenberger'in yerine 1 temmuz'da göreve getirilmişti.
 
aktivistler, ağustos ayının mülteci sayısında olduğu kadar, ülkedeki ölümler konusunda da rekora ulaştığını öne sürüyor. suriye ordusu ile isyancılar arasındaki çatışmaların geçen ay 5 bin kişinin ölümüne neden olduğu belirtiliyor. 
 
ülkedeki şiddeti mercek altına iki muhalif kurum, suriye insan hakları gözlemevi ile yerek koordinasyon komiteleri, mart 2011’de başlayan isyanda toplam ölü sayının 23 bin ila 26 bin arasında olduğunu belirtiyor.
 
çatışmalar sürüyor
 
suriye'de çatışmasız neredeyse tek bir gün geçmiyor. direnişlerini sürdüren silahlı isyancılar askeri birlikleri hedef alıyor. pazartesi gecesi  ülkenin doğsundaki deyr ez zor'un en büyük askeri birliğine bombalı saldırı düzenlendi.  isyancılar askeri birliği ele geçirdikleri iddia ediyor.
 
ülkenin güneyinde, ürdün sırınırındaki dera'da çatışmalara sahne oldu. buıgüne kadarki şiddetten dolayı kenti terk eden dera halkından geriye kalanlar, rejimin en az 200 ev ve işyerini yıkyığını belirtiyor. 
 
direnişçi lider istanbul'da
 
bu arada suriye'deki en büyük direniş grubu olduklarını iddia eden liva el tevhid cephesi isimli silahlı grubun lideri abdülkadir salih, istanbul'da düzenlediği basın toplantısında, 10 bin savaşçıları olduğunu ve halep'in yüzde 70'inde kontrol sağldıklarını ancak hava saldırılarını engelleyemediklerini öne sürdü.
 
salih, halep'in suriye rejiminin başkenti olduğunu, düğümün bu kentte çözüleceğini iddia etti. direnişçi lider türkiye'den silah yardımı almadıklarını belirterek, "eğer öyle olsaydı, esed rejimi çoktan çökerdi" diye konuştu.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;