Ortadoğu

Sığınmacılar 100 bin sınırında

Başbakanlık, Türkiye'deki kamplarda yaşayan Suriyelilerin sayısının 96 bin 387 olduğunu açıkladı.

Konular: Suriye, Türkiye, Irak

Haberin Öne Çıkanları

Ortalama günde 800 kişi

Altı şehirde kamp

40 bini geri döndü

Günde yaklaşık 3 bin Suriyeli, çareyi komşu ülkelerde aramak için sınır kapılarına yığılıyor. [Reuters]

çatışmalar nedeniyle ülkelerinden kaçan ve türkiye’de barınan suriyeli sığınmacıların sayısı 100 bin sınırına dayandı.

başbakanlık afet ve acil durum yönetim başkanlığı (afad) halen 96 bin 387 suriyelinin sınır bölgelerindeki kamplarda kaldıklarını açıkladı. bu veri, 24 eylül’den bu yana sığınmacı sayısının 8 bin 613 kişi arttığını ortaya koyuyor.
 
sığınmacılar; hatay, şanlıurfa, gaziantep, kahramanmaraş, osmaniye ve kilis’te kurulan 13 çadırkent, bir geçici kabul merkezi ve bir konteynerkentte yaşamlarını sürdürüyor. 
 
18 ayı geride bırakan isyan boyunca türkiye’nin kapısını çalan suriyeli sayısının ise 137 bin 153 olduğu açıklandı. bunlardan bazıları ya evlerine geri döndü ya da çareyi başka ülkelerde aradı.
 
dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, türkiye’deki sığınmacı sayısıyla ilgili olarak kritik eşiğin 100 bin olduğunu söylüyordu. davutoğlu bu sayının aşılması durumunda suriye sınırları içinde güvenlikli bölge oluşturmak gerekeceğini söylemiş ve bm güvenlik konseyi’nde destek aramıştı. 
 
kamplarda barınma, yemek ve sağlık gibi temel ihtiyaçların yanı sıra suriyelilere sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık gibi hizmetler de sağlanıyor.
 
ancak suriyeli muhaliflere ve özgür suriye ordusu’na destek veren ankara, bazı kamplarda silahlı isyancıların barındırıldığı ve onlara askeri eğitim verildiği konusunda tepkilerle karşılaştı.
 
bm: 700 bine ulaşabilir
 
ülkelerini terk etmek zorunda kalan suriyelilerle ilgili çarpıcı bir rakam geçtiğimiz günlerde, bm mülteciler yüksek komiserliği tarafından açıklanmıştı. bm kuruluşu, 2012 yılını sonunda komşu ülkelere sığınan suriyelilerin sayısının 700 bini bulabileceği uyarısında bulunmuştu.
 
suriye’ye komşu olan türkiye, ürdün, lübnan ve irak’taki halihazırda toplam sığınmacı sayısı ise 300 bini geçti. ağustos ayının ortalarında bu toplam 231 bin civarındaydı. sığınmacı sayısında rekor artış ülkedeki şiddetin boyutuyla paralel olarak ağustos ayında kaydedilmiş, sadece bu dönem 100 bin suriyeli ülkeden kaçmıştı. 
 
günde ortalama 3 bine yakın suriyelinin komşu ülke sınırlarına dayandığını kaydeden bm mülteciler yüksek komiserliği sığınmacılara yardım amacıyla daha fazla fona ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
 
en fazla sığınmacı ürdün'de
 
türkiye gibi ürdün de en çok sığınmacı kabul eden komşulardan. amman yönetimi, çoktan 100 bini aşan suriyeli sığınmacılar için, 30 bin kişi kapasiteli yeni bir kampı hizmete soktu.
 
lübnan’daki suriyeli sayısının ise eylül ayında istatistiklerine göre 70 binin üzerinde.
 
suriye’den irak’a kaçmayı tercih edenlerin çoğunluğunu kürtler oluşturuyor. kuzey irak makamları bölgeye sığınan suriyeli sayısının geçen hafta 27 binden fazla olduğunu bildirilmişti. bu sayı ağustos sonunda 20 bin civarındaydı.
 
suriye’de 15 mart 2011’de esed iktidarına karşı, demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış, ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. kriz bir süre sonra esed’i devirmek için silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal almıştı.
 
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre suriye’de 18 ayda en az 27 bin kişi şiddetin kurbanı oldu. ‘terörizme karşı mücadele’ verdiği savunan şam rejimine göre ise, 3 binden fazla güvenlik görevlisi saldırılarda hayatını kaybetti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;